Plesen lahko zato pogosto najdemo na podstrešju, v kleti ali prostorih za inštalacije. Pomembno vlogo imajo seveda tudi dejavniki, kot so vrsta lesa, kakovost, vsebnost vlage v lesu, kisik, temperatura ali prisotnost okuženega lesa v okolici. Plesen pogosto prepoznate po zatohlem zraku.

Okužba

Plesni obstajajo tudi v obliki gob. Štiri najpomembnejše so siva hišna goba, kletna goba, navadna tramovka in bela hišna goba. Gobe ne rastejo le na lesu, pač pa tudi na in v zidu. Vsaka vrsta ima svoje značilnosti in lastnosti. Tako lahko na primer hišna goba zmanjša nosilnost tal za petdeset odstotkov v pol leta. Utre si pot skozi zidarsko malto in lahko tako povzroči škodo tudi pri sosedih.

Prepoznava

Kako prepoznate gobe? Siva hišna goba se pojavi kot bel puhast micelij, ki spominja na vato. Ta čez nekaj časa zraste v nitke ali skupek nitk. Nato nastane trosnjak, ki je podoben ploščatim, zgubanim piškotom. Kletno gobo prepoznamo po temnorjavih skupkih niti, ki se razširijo v obliki pahljače. Če vidite kaj, kar spominja na cvetačo, je to verjetno bela hišna goba. Navadno tramovko prepoznate po rumenorjavem trosnjaku, ki je nekoliko potlačen. Pogosto nastane pri zamakanju in je kriva za rdečerjavo barvo na okenskih okvirih in strešnih konstrukcijah.

Ukrepati sami ali ne?

Pri plesnih večjih razsežnosti je najbolje, da najamete podjetje, ki je specializirano za take težave. Večja ko je okužba, večje je tudi tveganje za izpostavljenost trosom plesni med procesom čiščenja. Manjših površin, okuženih s plesnijo, pa se lahko lotite sami.