Razpoke se lahko pojavijo iz različnih razlogov:

* različne vrste materialov, ki se stikajo;
* različne dimenzije elementov;
* prevelika napetost, ki se prenaša na elemente, zaradi česar se po določenem času usedejo;
* neupoštevanje predpisanega časa za sušenje ali neprimerna uporaba materialov;
* izsušitev itd.

Različni materiali

Zgradba vsakega materiala ima svoje posebne lastnosti. Ne glede na to, iz katerega materiala je objekt zgrajen, je ta vedno v gibanju, ker se temperatura in vlažnost v okolju stalno spreminjata.

Te spremembe temperature in vlažnosti povzročijo »življenje« v materialu: usedanje, krčenje, nabrekanje itd. To povzroči razpoke, ki so lahko minimalne, lahko pa postanejo debele tudi več milimetrov.

Popravilo razpoke (nanašanje ometa na razpoko) v steni (na stropu):

1. Odstranite morebitne tapete in z dletom izklešite približno 30 cm široko zarezo okoli razpoke. To raje storite ročno, kajti tako imate boljši občutek, kot če bi to opravili strojno. (Zaščitite tla pred padajočim prahom in možnostjo opraskanja tal.) Čistite tako dolgo, da pridete do konstrukcijske stene.
2. Posesajte ves odstranjeni material s sesalnikom.
3. Podlago namažite z emulzijo, ki zagotovi, da je preostala stena manj vpojna, posledica tega je boljše prijemanje.
4. Nanesite tanko plast štukaturnega mavca na goli zid.
5. Na to plast nanesite steklena vlakna, ki ste jih urezali po meri, in rahlo pritisnite z gladilko.
6. Ko so steklena vlakna dobro utrjena, lahko nanesete drugo plast štukaturnega mavca. Uporabite raven del (lahko je del profila), ki ga pustite nekoliko mirovati na obstoječi stari plasti štukaturnega mavca, in nanašajte previdno gladko in enako, kot je nanesena prejšnja plast.
7. Ko se plast štukaturnega mavca nekoliko osuši, jo navlažite z vodo in zgladite z ravno gladilko.

Če je na koncu popravljeni del debelejši kot že obstoječa plast, lahko ta del zgladite s pomočjo finega brusilnega papirja.

V trgovini lahko dobite tudi že pripravljeno izravnalno maso, ki jo enkrat gladko nanesete. Od vaše odločitve in spretnosti je odvisno, katera možnost se vam zdi primernejša.

S tem ko ste nanesli stekleno vlakno na steno, to deluje kot nekakšna zaščita v štukaturnem mavcu in prepreči nove razpoke.

Pri popravilu razpok v steni ali na stropu pri mavčnih ploščah načeloma sledite istemu postopku, le zarezovanju okoli razpoke namenite več pozornosti in se prej pozanimajte o stanju mavčnih plošč. Najpogostejši vzrok za pojav razpok je, da na stiku mavčnih plošč ni bil uporabljen fugirni trak. Čistite, dokler ne dosežete mavčne kartonske plošče. Pri popravilu mavčnih kartonskih plošč imate možnost uporabe različnih vrst fugirnega traku različnih debelin in širin. Toda čim debelejši je fugirni trak, tem debelejša bo tudi popravljena plast in s tem vidna izboklina na steni.

Drugi način je uporaba akrilatnega kita, s katerim previdno zakitamo razpoke. Akrilat lahko ublaži morebitno raztezanje materiala, vendar ne zagotavlja dokončne rešitve. Ko boste končali delo z beljenjem, obstaja zelo velika verjetnost, da bodo zakitane špranje še vedno opazne, ker bo struktura drugačna od obdajajoče površine. Pomemben podatek je tudi največja širina, ki jo kit lahko premosti. Vedno dobro preberite opis materiala, ki ga nameravate uporabiti, ali povprašajte o tem dobavitelja, ki prodaja kit. Če dvomite o tem, kako se lotiti popravila, raje prosite za pomoč strokovnjaka.