Videz prešitja določa tudi material, iz katerega je sedežna garnitura izdelana. Pri tkanem blagu se šivi manj opazijo, saj je že struktura blaga tako opazna, da se šiv skrije, kot na primer pri tkaninah z vzorci in različnimi barvnimi kombinacijami, kjer že z vrsto in vzorcem blaga dosežemo glavno dekorativno noto. Pri enobarvnem blagu ali mikrotkaninah je že bolj opazno, kako potekajo linije sedežne garniture.

Najbolj pa pride do izraza prešitje pri sedežnih garniturah iz usnja. Prav zato, ker je usnje debelejši material, se šivi še toliko bolj poglobijo, tako da poleg funkcionalnosti ustvarjajo tudi detajl oziroma okras sedežne garniture.

Prešitje na sedišču je funkcionalno tudi zato, ker onemogoča prekomerno gubanje materiala, saj ga prešitje veže. To je praktično predvsem pri usnju, saj je usnje naravni material in ima določeno toleranco razteznosti, ki se pojavi predvsem na sedišču, ki je najbolj obremenjeno. Če ima sedežna garnitura velike gladke površine, je izdelek, ko je nov, gladek in napet, ko pa se začne uporabljati, začne rahlo valoviti. Za nekatere je to zelo moteče in v takem primeru je priporočljivo, da se izberete model z bolj pogostim prešitjem, da sedežna garnitura tudi z dolgoletno uporabo ohrani isto obliko. Raztezanje je odvisno tudi od vrste usnja – debelejše usnje je bolj kompaktno in se manj razteza kot tanjše, mehkejše usnje, ki pa je bolj prijazno in mehko na otip. Večina modelov sedežnih garnitur ima tudi poglobljene šive, s čimer je bolj opazna razdelitev sedežev, npr. trosed, dvosed …

Tudi vrsta sukanca je pomembna, saj je lahko različnih debelin in barv. Kadar želimo doseči bolj opazen učinek, lahko izberemo tudi kontrastno barvo sukanca, ki še bolj poudari šive in linijo sedežne garniture. Če se odločamo za tako kombinacijo, pa je pomembno barve izbirati zelo premišljeno, saj je kaj hitro lahko preveč opazno in moteče, zato je bolje poudariti le kak šiv in bo videz bolj estetski.

Tanja Žakelj Kosmač
Pohištvo Žakelj d.o.o.