Zaradi širjenja radia in televizije, predvsem njunih programov, je zmanjkalo kanalov, ob vse hitrejšem razvoju tehnologije pa smo ugotovili, da je lahko njihova kakovost celo boljša. Z razvojem postopkov stiskanja slike, temu pravimo kompresija, in z digitalnim oddajanjem so strokovnjaki ugotovili, da bi lahko en televizijski kanal uporabili za oddajanje več kot samo enega televizijskega programa. S tem bo bolj izrabljen radiofrekvenčni spekter in nastal bo prostor za nove televizijske programe. Z digitalnim oddajanjem lahko namreč v okviru enega kanala sprejemamo tudi osem ali več programov. Izboljšala se bosta slika in zvok, saj v digitalni tehniki ne bo več opaziti senc ali šuma, ki je bil prisoten v primeru slabšega analognega signala.

Slika digitalne televizije ima večjo razločljivost, tako imenovani HDTV, torej bomo imeli televizijsko sliko boljše kakovosti z več detajli in večjo ostrino, za kar pa potrebujemo televizijske sprejemnike HD. Digitalna televizija omogoča tudi nove storitve, od Electronic Program Guide (EPG), vodnika po programih, ki podaja informacije o programu in programskih vsebinah, naprednejšo obliko teleteksta multitekst, možni bodo različni jezikovni profili, ko bomo sprejemali TV-programe z različnimi zvočnimi kanali, možni bodo podnapisi za ljudi s posebnimi potrebami in še marsikaj drugega.

Digitalna tehnika je postala temelj in o tem so se evropske in nekatere druge države dogovorile na ženevski konferenci leta 2006. Na podlagi evropskih smernic, da se na digitalni način oddajanja televizije v Sloveniji preide najkasneje do leta 2012, je bil že leta 2007 sprejet zakon o digitalni radiodifuziji. Ta določa prehod na digitalno televizijsko oddajanje in izklop vseh analognih televizijskih oddajnikov do konca leta 2010.

Oddajanje televizijskega signala prek digitalnih oddajnikov, ki jih imenujemo tudi multipleks, je zemeljska digitalna televizija. Je naslednica klasične analogne televizije, ki jo poznamo. Njen signal se širi po zraku od oddajnika do vaše antene na strehi oziroma do vašega televizijskega sprejemnika. Ta tehnologija je laže dostopna, ker ne zahteva montaže satelitskega krožnika, ampak načeloma uporablja obstoječe sprejemne antene. V tem primeru bodo morali televizijski gledalci kupiti le ustrezen digitalni pretvornik STB (set-top box) ali televizor z vgrajenim sprejemnikom (iDTV).