Azijska dekoracija zaobjema široko paleto slogov notranjega oblikovanja. Japonska, Kitajska, Indija, Malezija, Šrilanka, Nepal in druge države - vsaka ima svoj poseben slog, ki ga lahko posnemamo v celoti ali z detajli.

2spaln.jpg

Če se nočete osredotočiti na določeno državo ali slog, potem se odločite za splošni azijski stil, ki vsebuje značilnosti vseh oziroma katerega koli od  naštetih stilov. Preberite si nekaj splošnih napotkov, kako mu dodati vaš lasten, unikaten osebni pridih.

Zidovi in barve

Če bi za predmete v azijskem stilu imeli radi enostavno in nevtralno ozadje, se odločite za zelo bledo, nevtralno pobarvane stene. Za Japonsko so značilne tople nevtralne barve in zelena. Rdeča in črna sta idealni za kitajski slog notranjega oblikovanja, medtem ko indijski notranji stil krasijo močne eksotične barve, rdeča, oranžna in vijolična.

_6.jpg

Tla iz temnega lesa

Pri azijskem slogu ne morete zgrešiti, če se odločite za tla iz temnega lesa. Za japonski slog notranjega oblikovanja so značilna bambusova tla ali preproge – toda ne pozabite na prekrasne preproge v orientalskem, indijskem stilu! Ne bojte se kombinirati in mešati različnih azijskih slogov, saj boste s tem svojemu stanovanju dodali osebni pečat in resnično unikaten videz.

Temno leseno pohištvo

Za splošni azijski stil je odlično leseno pohištvo črne ali temno rjave barve. Preprosto rustikalno pohištvo je idealno, lahko pa se tudi odločite za izrezljane kose. Za bolj kitajski ali orientalski videz poiščite pobarvane ali bleščeče lakirane kose pohištva.

1azi.jpg

Prevladuje naj preprosto pohištvo – odločite se le za nekaj ključnih kosov v bolj prefinjenem slogu. In  v tem primeru se odločite le za enega od azijskih slogov. Če boste ob preprostem pohištvu imeli še nekaj kosov različnih azijskih kultur, je lahko soba videti kot navadna zmešnjava, kar bi izničilo učinek, ki ga želite doseči.

Tkanine z bogatimi vzorci in dodatki

Tkanine z bogatimi vzorci so pri azijskem slogu nujne. Pri njih ne skoparite – kupite takšne zavese, prevleke pa tudi stensko okrasje. Brez skrbi lahko mešate in kombinirate različne videze.

asian_triptych_wall_hanging.jpg

Dodatki v azijskem slogu so pač nujni. Uporabite kitajske, japonske, indijske ali druge dodatke, ki ste jih odkrili na vaših popotovanjih. Če v te kraje še niste potovali, pa zavijte v trgovino z eksotičnimi predmeti. Pozorni bodite na okrane predmete iz izrezljanega lesa, stensko okrasje, eksotične svetilke, svečnike, izdelke iz gline in keramike,  pahljače... Kombinirajte in mešajte različne sloge, zanesite se na lasten okus in v vašem azijskem domu se boste odlično počutili. 

V naši fotogaleriji si oglejte še nekaj primerov notranjega oblikovanja, značilnega za Azijo.