Inovativni arhitekti eksperimentirajo s poceni modularni domovi, gradijo stavbe iz odsluženega ladijskega materiala, zavrženih letalskih ovojev… Vendar pa vsa ekološka arhitektura ni povezana z reciklažo. Tako so na primer za žrtve orkana Katrina v New Orleansu in Harlemu postavili učinkovita, okolju prijazna bivališča.

Dovršenost moderne ekološke arhitekture

Arhitekti pa gredo še korak dlje in za zasebne naročnike gradijo zelene stavbe, ki navdušujejo z obliko in novimi načini izkoriščanja obnovljivih virov energije. Pobrskali smo po knjigi Sergija Coste Durana New Green Homes, ki predstavlja nekaj najlepših in najbolj zanimivih ekoloških arhitektur.

Nad kalifornijskim zalivom Tomales Bay je postavljena unikatna hiša z rustikalnim karakterjem. Gre za delo studia Studio Architecture, katerega arhitekti so jo oblikovali v skladu z naravnimi oblikami pobočja. Velike steklene površine prepuščajo ogromno svetlobe. Hiša je izdelana je iz lokalnega borovega lesa, ogreva in hladi pa se s pomočjo sončne energije oziroma zbiralnikov, ki so nameščeni na njeni površini. Vgrajen ima tudi sistem za varčevanje z vodo.

Spojenost z naravnim okoljem

Številne stavbe, predstavljene v knjigi, se zgledujejo po legendarni stekleni hiši arhitekta Phillipa Johnsona, ki je bila zgrajena pred 50 leti. Cilj sodobne arhitekture so nevidne konstrukcije in spojenost z naravnim okoljem.

Takšna je tudi Holmanova hiša v Sydneyu, ki stoji na vrhu skalnatega pobočja. Pri gradnji so uporabili naravne materiale, tloris pa se z zasnovo prilagaja naravnim danostim okolja in omogoča kar najboljšo izkoriščenost sončne, vetrne in vodne energije. Hiša je iz masivnega betona, ki jo toplotno izolira in zmanjša potrebo za ogrevanjem tudi v hladnejših dneh.

Holmanova hiša ponuja razkošen pogled na morje, ki je prelep tudi zaradi ovalnih okenskih površin, ki jo obkrožajo po celotni dolžini. Pohištvo je izdelano iz lokalnega lesa, slog pa je tipično avstralski oziroma morski.

Fotogalerijo si oglejte tukaj.