Petdeseta, šestdeseta in sedemdeseta leta prejšnjega stoletja je zaznamoval retro, ki se je razvil iz gibanja art deco v dvajsetih in tridesetih letih. Rustikalne komode, vijolični detajli in kosi pohištva, ki se odlikujejo z dizajnom in kakovostjo materiala poudarjajo razkošje prostora, nujen element pri njegovem oblikovanju pa so dekorativne tkanine: zavese, pregrinjala in okrasne blazine.

Retro je navzoč na različne načine

retro1.jpg

Retro slog v urejanju interierja kot prepoznaven dizajn oblikovanja še danes ni zamrl. Navzoč je na različne načine in je navdih mnogim oblikovalcem sodobnega pohištva. Če želite, da bi bil vaš dom to jesen kot preslikan s strani oblikovalski revij, ga osvežite s pohištvom iz časov vaših babic in ga kombinirajte s sodobnimi kosi.

retro2.jpg

Sodobno in retro gresta z roko v roki. Retro slog v sodobnem stanovanju deluje učinkovito, z dopolnitvijo sodobnega pohištva z originalnimi retro kosi pa dobimo odlične rešitve. Materiali so sintetični, barve pa običajno svetle in močne, kot so gorčična, turkizna, ciklamna, rdeča, oranžna, zelena im rjava. Vzorci geometrijskih oblik so na tapetah, posteljnini, zavesah, foteljih in sedežnih garniturah. S svojo smelostjo je retro včasih celo na meji kiča.

Za stare in nove generacije

retro3.jpg

Pohištvo je zaobljeno ter enostavno, uporabno in udobno. Ker je poudarek bolj na videzu kot na kakovosti, tudi ni drago. V retro slogu se najdejo tako tisti, ki so z njim odrasli in se ga spominjajo z nostalgijo, kot nove generacije, ki jih je očaral s svojimi oblikami in barvitostjo. Retro pravzaprav ne obide nobene generacije. Zakaj se torej z njim ne bi poigrali tudi vi?