Posebej moramo izpostaviti bogat obsejemski program, v katerem so strokovnjaki s posameznih področij predstavili številne zanimive teme: energetsko svetovanje, raba lesa v graditeljstvu, odpravljanje vlage v prostoru, montažna gradnja itd. Še posebej domiseln in uspešen program je pripravila sekcija montažnih graditeljev, ki so pripravili predavanja sredi dvorane A, torej med razstavnimi prostori razstavljavcev sekcije. Spregovorili so o zanimivih temah. Mimoidoče so opozarjali na pomen montažne gradnje in gradnje z lesom ter poudarjali pomen sodelovanja s strokovnjaki. Odziv obiskovalcev je med razstavljavci vzbudil upanje, da se zaradi recesije število novogradenj in adaptacij le ne bo tako zmanjšalo.

Nagrajenci

Na sejmu so tudi tokrat podelili več nagrad. Združenje lesne in pohištvene industrije pri GZS in Gospodarsko razstavišče, d. o. o., sta tudi letos podelila enakovredni nagradi zlata zvezda. Posebna komisija (njen predsednik Friderik Knez – Zavod za gradbeništvo Slovenije –, dr. Željko Gorišek – BF, Oddelek za lesarstvo –, Miran Jamnik – Srednja lesarska šola Ljubljana –, Ana Krašovec – Slovenski inštitut za standardizacijo – in Bojan Tinta – Belinka – Belles) je med prispelimi prijavami v programu zunanjega stavbnega pohištva (okna, vhodna vrata in senčila) nagradila podjetje Jelovica, d. d., in sicer za okno Jelostar+, nagrado za program notranjega stavbnega pohištva pa je prejelo podjetje LIP Bled, d. o. o., in sicer za notranja vrata Grafit.

Na sejmu smo obiskali razstavne prostore različnih proizvajalcev in zastopnikov. Xella tako kot vsako leto stavi na svoj material ytong in njegove prednosti – hitro, čisto in predvsem energetsko varčno gradnjo. Na sejmu so predstavili nove projekte tipskih hiš Ytong s poudarkom na energetski varčnosti. Njihov razstavni prostor je bil izjemno dobro obiskan. Obiskovalci so lahko odgovore na svoja vprašanja dobili iz prve roke.

Letošnja novost podjetja Bramac iz Dobruške vasi je nov strešni sistem, s katerim lahko prekrivamo tudi položne strehe od naklona 7 ° naprej. Predstavili so nove kolektorje, ki omogočajo vgradnjo na streho. Ponašajo se s celovito ponudbo kolektorjev, integriranih v streho, ali na nosilcih. Novost so tudi paketi za solarno ogrevanje sanitarne vode (s hranilnikom vode).

Tondach je bil letos zavit v črno-belo kombinacijo, ki so jo poudarjali črni in beli glazirani strešniki. Podjetje iz Križevcev že vsa leta stavi na svoje tradicionalne strešnike, še posebej na moderno kritino. Tondachovi vlečni zarezniki so ob bobrovcih tradicionalna kritina slovenskega podeželja. Primerni so za vsako podeželsko hišo, po svoji obliki in barvi pa najdejo mesto tudi na mestnih strehah. Tradicija in cenovna sprejemljivost sta njihovi pomembni prednosti. Engobirani strešniki poskrbijo za optimalno zaščito in trajnost barve strehe. Z različnimi drugimi oblikami strešnikov Tondach nagovarja investitorje bolj zahtevnih objektov. S programom glaziranih strešnikov stopa naproti investitorjem modernih hiš. Tako zaščiten strešnik namreč ne sodi na tradicionalne hiše.

Najbolj opazni

O Veluxu tako kot vedno. Njegov razstavni prostor je na vseh sejmih med najbolj opaznimi in obiskovanimi. Letos uvaja novo standardno zasteklitev strešnih oken, pri kateri je steklo na zunanji strani kaljeno, na notranji pa lepljeno. To prinaša dodatno varnost in zaščito. Podjetje Finistral ponuja celovit program stavbnega pohištva. Predstavilo je tudi nekaj novosti: nove barvne profile, sistem Monoblock z vgrajenim komarnikom, dvižno-drsni sistem drsnih vrat ter nov profil za zamenjavo starih oken z izboljšano toplotno izolacijo.

Podjetji Val marketing in Vovko sta predstavili sisteme protivlomne zaščite vrat in drugih delov stavbnega pohištva. Vovko ponuja tudi cel vrsto različnih sistemov odklepanja vrat. Gorenje Tiki je poleg toplotnih črpalk predstavilo prototip toplotne črpalke za stensko namestitev. Našo pozornost je pritegnila toplotna črpalka za ogrevanje sanitarne vode in klimatizacijo. Sistem lahko deluje kot klimatska naprava, in sicer tako, da z odvečno toploto ogreva sanitarno vodo, za ogrevanje vode pa lahko prek toplotne črpalke izkorišča tudi zunanjo toploto. Skratka, zanimiv sistem, ki je posebej primeren za manjša stanovanja. Gre torej za finančno ugodno rešitev ogrevanja sanitarne vode in hlajenja prostorov.

Podjetje Armex armature in njegove sisteme malih bioloških naprav smo že večkrat predstavili. Letos je osrednji razstavni prostor namenilo plastičnim ponikalnicam za meteorno vodo. Po novi zakonodaji bi moral vsak lastnik objekta poskrbeti za odvajanje (ponikanje) meteorne vode. Sistem s plastično ponikalnico sodi med najbolj finančno ugodne in izvedbeno preproste ponikalnice.

Na razstavnem prostoru podjetja Alpod so se obiskovalci skoraj »izgubili«, saj bogastvo lesenih talnih oblog od bodočega investitorja zahteva veliko časa. Izbrati mora namreč med izjemno pestro ponudbo parketov in laminatov. To opravilo je ob pomoči Alpodovih strokovnjakov dokaj preprosto, predvsem pa zanimivo. Pri kaminskih pečeh se lahko pojavi težava z dovodom svežega zraka. V podjetju Creina Kranj, ki proizvaja kaminske peči Lokaterm, so predstavili kaminsko peč za energetsko varčne in pasivne hiše, ki zajemajo svež zrak od zunaj.

Posebej opazni

Glede na to, da v naši prilogi pogosto pišemo o strehah, naj spregovorimo o novosti, ki nas je posebej pritegnila. Podjetje Alpcolor iz Škofje Loke je predstavilo nov izolacijski sistem Linitherm, ki je izdelan iz trde pene pur/pir. Pri tem sistemu je za doseganje enake toplotne izolativnosti potrebna manjša debelina. S polaganjem nad škarnike je mogoče pridobiti dodaten prostor, predvsem pa se tako izognemo toplotnim mostovom, ki so pri klasičnih strehah skoraj običajni. Tretji sistem je kombinirani. Tu gre za klasično stropno izolacijo iz steklene ali kamene volne, pri čemer pod škarnike brez posebnih nosilcev oziroma konstrukcije pritrdimo plošče linitherm, ki imajo integrirano mavčno kartonsko ploščo. To pomeni prihranek pri času, materialu in prostoru ter dodatno preprečevanje nastanka toplotnih mostov. Sistem je uporaben tudi za notranje izoliranje zidov ter izvedbo plavajočega estriha ali dodatne izolacije pod lesenim podom. Pri uporabi plošč linitherm dodatna talna konstrukcija ni potrebna.

Ker žal ne moremo predstaviti vseh zanimivih razstavljavcev, našo reportažo dopolnjujemo s slikami razstavnih prostorov, na katerih se je ustavilo naše fotografsko oko.