grače, ta povsem svetu razširjena »nadloga«, napade stanovanje ponavadi po rojstvu otroka in okupira vsak kotiček prej zgledno urejenega bivališča odraslih. Seveda rojstvo otrok prinese radost in veselje, vendar pa se moramo v zameno posloviti od vsakršnega sloga in dragocenega pohištva.

Ne obupajte! Čeprav neizmerno ljubite svoje otroke, ni treba, da je vaša dnevna soba natrpana z igračami. Pomembno je, da določite mesto za igranje in shranjevanje igrač. Mnogi starši kupijo umetelno izrezljano skrinjo, ki je dovolj velika za shranjevanje otroškega bogastva. Postavite jo v prostor, v katerem se najpogosteje igrate z otroki. Ko je igre konec, jih skupaj z njimi pospravite vanjo. Če je skrinja premajhna, igračam namenite omaro ali poseben predalnik.

Igrače lahko tudi zamenjate

Drug način vzpostavljanja nadzora nad navlako, imenovano igrače, je, da število igrač zmanjšate. Obdržite le najbolj kvalitetne, druge pa lahko zamenjate s starši, ki imajo podobne težave kot vi. Nove igrače dajte otroku postopoma, saj se jih tako ne bo prehitro naveličal.

Dobra rešitev je tudi postavitev igralnice, ki je lahko del dvorišča ali stanovanja. Če boste igrala postavili na dvorišču, izberite takšna, ki jih lahko, kadar se otrok z njimi ne igra, preprosto zaprete.

Vzdrževanje reda se obrestuje

Imejte poseben odnos tudi do otroških slik, ki jih narišejo mladi nadobudneži. Obravnavajte jih kot pravo umetnost in jih ne hranite na dnu predalnika. Razporedite jih v lepe okvirje in obesite na steno. Zapomnite si, da je urejenost del vsakega boja z neredom. Razvijte lastno strategijo in uživajte v znova pridobljenem miru in lepoti stanovanja.