Takšna tla so dragocena in prav je, da z njimi tudi spoštljivo ravnamo. Za nekaj nasvetov o skrbi za lakirana ali oljena lesena tla smo povprašali v podjetju Pirc International, ki pri nas zastopa švedskega proizvajalca lakov in vzdrževalnih sredstev za lesene talne obloge.

Naj se lak še dolgo sveti

Lakirane lesene talne obloge imajo lahko zelo dolgo življenjsko dobo in so precej odporne proti obrabi. Lakiranje ohranja naravno lepoto lesa ter pomaga ščititi pred umazanijo in obrabo. Lakirana parketna tla so higienska in dokaj enostavna za čiščenje. Upoštevati pa moramo tudi, da je les naravni material, na katerega zlahka vplivata temperatura in vlažnost v prostoru, pravi Marko Hočevar iz podjetja Pirc International. Ob relativno visoki vlažnosti prevzamejo tla vlago nase in tako povečajo prostornino, v relativno suhem okolju pa se bo prostornina lesenih delov zmanjšala, kar je še zlasti očitno ob zimskem ogrevanju.

parket.jpg

Takrat lahko v parketnih tleh nastanejo manjše reže. Te so običajen pojav, vendar se jim lahko izognemo z zadostno vlažnostjo zraka (55-odstotno) in ustrezno temperaturo (okoli 20 stopinj). Danes obstajajo že zelo kvalitetni sistemi za vlaženje zraka, zato se jih splača uporabljati, koristijo pa tudi zelene lončnice v prostoru.

Lakiranje bo zaščitilo površino pred obrabo s filmom, ki bo preprečil nabiranje umazanije. Zaščitni film se obrablja, saj umazanija in prah pod čevlji praskajo zaščitni sloj laka, pojasnjuje Hočevar. Čiščenje lakiranega parketa je zato zelo pomembno.

Lakirani parket čistite previdno

Lakirani parket čistimo z omelom, metlo ali sesalcem. Sledi čevljev in bolj trdovratno umazanijo čistimo z vlažno, dobro ožeto krpo. Vodi dodajte čistilo za lakirani parket, pri bolj trdovratnih madežih dodajte več čistila. Nikar ne uporabljajte jeklene volne ali jeklene mrežice, saj ob tem poškodujete lak, zaradi česar lahko v les prodreta voda in umazanija, svetujejo v podjetju Pirc International.

parquet_pear_1.jpg

Kadar navadno čiščenje ne zadostuje, je treba seči po močnejših odstranjevalcih umazanije, ki običajno odstranijo tudi loščilo. Pri tovrstnem čiščenju z vodo ne splakujemo, ampak čistilo čim prej odstranimo in s čisto vodo le prebrišemo. Zlasti pomembno je, da ne uporabljamo agresivnih čistilnih sredstev ali sredstev z voski, ki niso namenjena vzdrževanju lesenih tal. Takšna sredstva za sabo puščajo madeže in matiran videz lakirane površine, opozarja Hočevar.

Nekoliko drugače kot lakirane bomo čistili lesene površine, ki so zaščitene z oljem. Čistimo jih vzdolžno, z dobro ožeto krpo in čistilnim sredstvom za oljene lesene površine. Vedno uporabljamo dve vedri – enega s čistilom in enega s čisto vodo za spiranje krpe, umazano vodo pa redno menjujemo. Tal ne brišemo s čisto vodo, saj lahko odstranimo olje, in jih pustimo, da se dobro posušijo.

Oljeni parket za bolj naraven občutek

Ob trdovratnejši umazaniji prebrišemo tla z dobro ožeto krpo in uporabimo odstranjevalec loščila, postopek pa po potrebi ponovimo. Ko so tla temeljito suha (kar traja okoli 4 ure oziroma odvisno od proizvajalca čistilnih sredstev), jih obdelamo še s posebnimi vzdrževalnimi olji. Olje enakomerno nanesemo po celotni površini z gobo ali krpo in ga vpoliramo, tako da dobimo gladko površino. Presežek olja odstranimo s suho krpo za olje. Olje se bo sušilo še kakšen dan in v tem času je parket še občutljiv, zato po njem ne hodimo in ga ne polivamo z vodo, svetuje Hočevar.

parket_oljen1.jpg

Vsako vrsto parketa zaščitimo, še preden pride do poškodb. Noge pohištva zaščitimo s filcem, pred in za vhodna vrata pa postavimo predpražnik, ki bo preprečil vnos nesnage v bivalni prostor. Koleščki za stole morajo biti tipa W (mehki). Če uporabljamo protizdrsne plošče, naj bodo iz lateksa, saj lahko tiste, ki vsebujejo mehčalec, poškodujejo lesk na lakiranih površinah.