Preizkus v ekstremnih razmerah

Osnovno pravilo pri košnji z motornimi kosilnicami je: kositi moramo v suhem vremenu. Tako se nam na škornjih ali gojzarjih ne nabira blato, rez je boljši, korak pa trdnejši. Na mokrem terenu začne pri večjih nagibih še tako dobra kosilnica spodrsavati. Dan pred načrtovanim testom nas je presenetil dež, tako da smo kosilnico preizkusili na mokrem terenu. Glede na razmere (blato in nekoliko bolj suh travnik) je naš preizkus odlično prestala.

Kosilnica Honda UM 616 EBE je namenjena košnji visoke trave. Višino košnje je mogoče nastaviti v štirih stopnjah. To storimo s posebnim vzvodom na zadnjih kolesih. Razpon višine košnje je od 15 do 75 mm. Tako je kosilnica primerna tudi za košnjo zelenic, ki jih praviloma kosimo na nižji višini. Sprednje kolo je mogoče učvrstiti in preprečiti obračanje, vendar to sploh ni potrebno, saj kosilnica dobro drži smer. Ohišje rezila je iz jeklene pločevine, sprednji in zadnji del pa sta ločena. Pri visoki travi sprednji del ščitnika rezila rahlo privzdignemo in tako kosilnica še bolj tekoče zajema visoko travo. Odprtina za izmet trave je velika, tako da se ne maši. S pomočjo stranskega izmeta lahko v vinogradu s pokošeno travo zastiramo in gnojimo trte, kar pride v poštev ob večji suši.

Robustno ohišje kosilnice je spredaj zavarovano z jekleno palično konstrukcijo. Ta je na prvi pogled nerodna (posebej za shranjevanje), prednost dodatnega okvirja pa je, da prepreči košnjo preblizu trt ali dreves. Žal ni mogoče hitro snemanje za bolj prikladno shranjevanje. Konstrukcija skrbi tudi za bolj preprosto zajemanje res visoke trave. Rotacijski nož vključimo s posebno ročico na levi strani (ki ima posebno dodatno varovalo), na drugi strani pa je ročka za vklop pogona. Kosilnica je opremljena s sklopko rezila, kar je pomembno pri košnji v visoki travi, kjer se lahko pojavijo predmeti, ob katere bi lahko zadeli z nožem. Sklopka omogoči njegov zdrs in s tem prepreči poškodbo osi motorja. Širina košnje je 61 cm.

Motor in menjalnik

Kosilnica je opremljena s štiritaktnim motorjem Honda GXV 160 (163 cm, 4,0 kW oziroma 5,5 KS). Dvolitrski rezervoar omogoča približno tri ure košnje, zaganjač Easy Start pa je ročni. Zagon motorja je lahek. Celotna kosilnica je težka 76 kilogramov, vendar je zaradi odličnega pogona med delom ne občutimo. Teža izboljša oprijem koles s podlago. Hitrost kosilnice je od 0 do 4 km/h.

Ena temeljnih prednosti kosilnice je brezstopenjski hidrostatični menjalnik. Z njim lahko med vožnjo povečujemo ali zmanjšujemo hitrost (ročica je na levi strani). To je posebej pomembno za udobno in varno delo. Ta menjalnik je v primerjavi s klasičnim bolj kakovosten in odporen na morebitne okvare. Ročaj kosilnice je zložljiv, kar je posebej praktično pri shranjevanju in transportu. Na desni strani je zavora, vezana na obe zadnji kolesi. Zaradi uravnoteženosti je pritisk na kolesa dovolj močan, kar omogoča oprijem in učinkovito zaviranje. Med preizkusom se je kosilnica pri razmeroma veliki hitrosti (seveda je nisem izpustil iz rok) na strmem in vlažnem terenu ustavila v manj kot enem metru.

Košnja trave

Pogoji za košnjo žal niso bili idealni, saj trava še ni pognala. Kosilnica je na šopu trave, ki smo ga našli, upravičila naša pričakovanja. Teren je bil med preizkusom zelo moker. Pri vožnji brez vključenega rezila čutimo rahle tresljaje na ročaju, ob vklopu noža pa se ti zmanjšajo. Na nekaterih bolj suhih zaplatah je kosilnica brez težav premagovala skoraj 30 stopinj nagiba.
Motor je štiritaktni s prisilnim mazanjem. To pomeni, da lahko varno in brez strahu pred poškodbo motorja kosimo tudi najbolj strme terene.

Kosilnica Honda UM 616 EBE je zelo uporabna v vinogradih na vseh strminah, in sicer po zaslugi velikih koles, ki imajo zaradi dokaj velike teže dovolj trden pritisk na tla in s tem povezan oprijem. Zaradi možnosti nastavitve na nižje višine je namenjena košnji okoli hiš – tudi večjih površin. Bistvo kosilnic s stranskim izmetom je način košnje. Številni lastniki večjih površin, predvsem travnikov okoli hiš, ne kosijo vsak teden, kot bi morali pri mulčerju ali kosilnici s košem, ampak travo pokosijo šele, ko je že precej visoka. To pomeni, da v polni rasti trave kosijo na tri tedne ali več. Če še vedno ni dovolj visoka, da bi jo bilo treba pokositi, počasi zgnije. Seveda jo lahko pograbimo in posušimo ter naredimo senene kopice, v katerih se tako prijetno leži. Pardon, to ni tema našega testa.

Pomlad je tu, zato poskrbite za terenom primerne stroje. Če pa kosilnice že imate, ne pozabite na servis.