Pršice so mikroskopsko majhne živali, ki se hranijo z delčki odmrle kože in drugimi organskimi materiali ter prebivajo v vzmetnicah, blazinah, preprogah, oblazinjenem pohištvu ... Ljudem sicer niso nevarne, a ostanki odmrlih pršic in njihovi iztrebki vsebujejo snovi, ki pri nekaterih povzročajo alergične reakcije.

Skrb za higieno – učinkovito orožje

Kljub številnim čistilnim sredstvom pršic iz stanovanj žal ni mogoče povsem odstraniti. Lahko zgolj omejimo njihovo razmnoževanje s temeljito higieno − rednim čiščenjem, pranjem tekstilnih izdelkov in sesanjem z globinskim sesalnikom.

Najtrši oreh v boju proti pršicam so naše postelje, saj so navadne vzmetnice z obilico hrane in visoko vlažnostjo idealno življenjske okolje zanje. Pred njimi se lahko delno zaščitimo s posebnimi prevlekami za žimnice in s kemičnimi snovmi proti pršicam. Obstaja pa tudi popolnejša rešitev: vodna postelja.

Negostoljubna za pršice, udobna za lastnika

Vodna postelja, ki velja za eno najbolj zdravih ležišč, je obenem tudi zelo higienična. Do pršic je negostoljubna, saj te v njeni notranjosti nikakor ne morejo živeti.

Nastavljivo ogrevanje zmanjšuje vlažnost ležišča in omogoča hitro sušenje zgornje prevleke. Površino vodnih jeder je mogoče očistiti s čistilom, prevleka pa je snemljiva in jo lahko tudi peremo ali kemično čistimo. Pri nekaterih modelih vodnih postelj je prevleka tudi protialergijsko obdelana.

Zaradi vsega naštetega strokovnjaki alergologi vodne postelje toplo priporočajo ljudem z alergijo na hišne pršice, pa tudi tistim, ki se želijo pred to nadlogo preventivno zavarovati.

Številne prednosti vodnih postelj

Popolna čistoča je le ena od mnogih prednosti vodnih postelj. V nasprotju z razširjenimi stereotipi, da so vodne postelje hladne, da valovijo, da se bodo predrle ali da vas bo partner motil med spanjem, je to nadvse udobno ležišče. Moderna vodna postelja je ogrevana, valovanje je dušeno, vzdrži vsaj 6 ton, vgrajen pa ima tudi sistem dveh ločenih vodnih jeder, zaradi česar partnerja ne motita drug drugega.

Spanje na njih pa ni le prijetno, ampak tudi zdravo. Vodna postelja se idealno prilagaja telesu in ga enakomerno podpira v vseh točkah, toplota pa skrbi za sprostitev mišic in dobro psihično počutje.