Pri Philipsu so pripravili nekaj napotkov, kako varčevati z energijo in ohraniti naše okolje čistejše.

Splošni nasveti za varčevanje z energijo

Izmerite, koliko energije porabite
Skrbno shranjujte račune in spremljajte, kako se spreminjajo skladno z vašimi varčevalnimi ukrepi. Navadno večina ne ve natančno, kaj dejansko plačuje.

Izklopite naprave, kadar jih ne uporabljate
Pisarne vsako leto porabijo ogromno energije samo na račun opreme, ki prek vikendov, praznikov in počitnic ostane priključena v električnem omrežju. Prepričajte se, katere naprave lahko izključite iz omrežja, preden zapustite delovno mesto. Enako velja za gospodinjske aparate doma.

Spustite dnevno svetlobo v stanovanje
To je najbolj varčna oblika: je brezplačna in obenem prijazna okolju. Poskrbite za čista okna in v prostor spustite kar največ dnevne svetlobe.

Za varčevalne ukrepe navdušite tudi svoje bližnje in sodelavce
Z lastnim vzorom lahko navdušite množico ljudi, ki so vam blizu. Spodbudite jih, da razmišljajo v smeri, kako lahko sami porabijo manj energije.

Varčevalni nasveti za gospodinjstvo

Pogrevanje vode
Najbolj varčno je v kotliček naliti hladno vodo, kadar uporabljate grelnik, saj se pri vretju hladne vode porabi občutno manj energije kot pri točenju vroče vode iz pipe. Vodo zavrite v grelniku in ne na štedilniku.

Fizično izklopite naprave, kadar jih ne uporabljate
Izključite vse naprave, ko jih ne uporabljate (TV, računalnik, kavni avtomat). Naprave v stanju pripravljenosti porabljajo energijo, četudi jih ne uporabljamo.

Naprave uporabljajte učinkovito
Pomnite: naprave priključite le v primeru, ko jih potrebujete. Zlikajte perilo do konca in nato počnite druge stvari, ugasnite TV, kadar ga ne gledate itd.

Ugasnite luči v praznih prostorih
Stroške za osvetlitev lahko zmanjšate tudi do 15 odstotkov, če ugašate luči v prostorih in hodnikih, ki jih ne potrebujete.

Namestite varčne žarnice
Te so desetkrat bolj vzdržljive in varčujejo z energijo. Zavežite se k varčnim žarnicam: www.asimpleswitch.com.

Ne pretiravajte s svetlobo v prostoru
Zakaj mora biti osvetljen cel prostor, če delate samo v enem delu sobe? Sicer ne škodujete svojim očem, a vseeno ne pretiravajte s svetlobo.

Opremo pravilno vzdržujte
Redno pregledujte ogrevalne naprave, saj lahko nevede neučinkovito porabljate energijo.

Ne ogrevajte stanovanja po nepotrebnem
Poskušajte nastaviti termostat na optimalnih 19 stopinj Celzija. Z vsako stopinjo višje namreč povečate stroške ogrevanja za 8 odstotkov.

Okrog radiatorjev pustite dovolj prostega prostora
Postavitev pohištva pred radiator pomeni, da bo ta moral porabiti več energije za ogrevanje prostora.

Ne ogrevajte neizkoriščenih prostorov
Neizkoriščeni prostori, kot so sobe za goste, ne potrebujejo toliko ogrevanja kot drugi bivalni prostori. Enako velja za ljudi, ki opravljajo veliko fizičnega dela – v tem primeru gretje lahko celo izključite.

Termostat namestite stran od prepiha ali vročih oziroma hladnih kotov
Takšni prostori vplivajo na termostat, ki samodejno poveča količino energije za ogrevanje prostora.

Reže za prepih
Prepih v stanovanje pride skozi luknje in robove tal, skozi katere lahko toplota pozimi tudi uhaja. Uporabite tesnilno maso.

Cisterno izolirajte s »toplimi oblačili«
To vas stane nekaj evrov, na dolgi rok pa se vam stroški znatno povrnejo. Kupite cisterno z minimalno debelino 75 milimetrov in privarčujte pri porabi energije.

Poskrbite za dobro izolacijo mansarde
To je eden izmed najenostavnejših načinov varčevanja z energijo, saj lahko za to poskrbite sami in ste vsak dan energetsko učinkoviti.

Izolirajte luknje v stenah
Zaradi slabo izoliranih stenskih lukenj izgubite okoli 33 odstotkov toplote, zato poskrbite za njihovo dobro izolacijo in samodejno povečajte temperaturo v stanovanju.

Priskrbite si visoko učinkovite grelnike vode
Če je vaš grelnik star več kot 15 let, je čas, da ga zamenjate.

Pri nakupu bodite pozorni na varčne nalepke
Pri nakupu novih gospodinjskih naprav bodite pozorni na nalepke o energetski kategoriji izdelka oziroma kupujte ekološke izdelke. Pri Philipsu jih je na vseh področjih na voljo kar nekaj.