Pet odstotkov talnih oblog vsebuje svinec

Opazen delež vinilnih talnih oblog vsebuje snovi, ki so lahko odgovorne za nastanek raka, motnje učenja, reproduktivne težave, astmo in spontane splave, je ERG pred kratkim objavila v študiji. Kljub temu proizvajalci škodljivih oblog zanikajo te podatke in poudarjajo, da najdene kovine in ftalati niso tako zelo škodljivi, drugače bi jih vlade po vsem svetu že davno prepovedale.

Ekološki raziskovalni center Ann Arbor navaja, da kar pet odstotkov od 1016 testiranih talnih vzorcev vsebuje svinec. Gre predvsem za PVC-talne obloge in vinilne panele. Več kot polovica testiranih PVC-premazov je vsebovalo nevarne kemikalije, kot so svinec, kadmij, krom, kositer in živo srebro. Strupene snovi so v nizkih količinah med drugim našli tudi v nekaterih otroških igračah, avtomobilskih sedežih za otroke, šolskih potrebščinah in torbah…

Naravni materiali so zdravju najmanj škodljivi

Pozornost velja tudi pri tapetah, ki so prevlečene s plastičnimi premazi, ki so v uporabi že desetletja. Mnoge izmed njih namreč vsebuje škodljive ftalate. Najboljši materiali za zdravo bivanje tako še vedno ostajajo linolej, pluta, bambus in les, ki glede na testiranja ne vsebujejo škodljivih kovin.