Zmotno je mnenje, da višji parapet omogoča boljši izkoristek prostora. Že trije zidaki, betonski venec in lega in že smo na en meter visokem parapetu. Pri običajnih naklonih streh od 38 do 45 stopinj to pomeni, da bomo funkcionalno izkoristili celotno površino prostora, tudi del ob zunanji steni. Seveda ne z visokimi vgradnimi omarami, kar tako in tako ni priporočljivo zaradi možnosti nastanka vlage, pač pa z delovno mizo ali pultom, posteljo, premičnimi omaricami. Prav tako ne smemo pozabiti, da je dobro, če je radiator na zunanji steni pod oknom, postavitev dodatnega pohištva pa mora omogočati odprt pretok toplega zraka.

Če bomo zagotovili vgradnjo spodnjega roba strešnega okna na višini okoli 100 cm od gotovih tal, bo prostor funkcionalen in hkrati prijeten, saj bomo imeli stik z okolico. Če je mogoča postavitev oken še nižje, to izkoristimo, seveda pa je to odvisno tudi od namena prostora. Na splošno velja, da nižji spodnji rob stekla omogoča boljši razgled, kar je za bivalne prostore izrednega pomena.

Zgornji rob okna naj bo okoli 200 cm od gotovih tal. Tako bo prostor ne bo samo prijeten, pač pa tudi funkcionalen, saj bo upravljanje okna, s tem mislimo na zračenje, predvsem pa senčenje, zelo enostavno. Če je treba svetlobo pripeljati globlje v prostor, se odločimo za dodatna strešna okna, ki jih lahko vgradimo nad spodnja, ki nam omogočajo stik z okolico. Za tako postavitev se ponavadi odločimo v dnevnih sobah oziroma tam, kjer preživimo več časa. Za upravljanje višje ležečih oken je na voljo več pripomočkov. Svetujemo uporabo originalnih izdelkov proizvajalcev strešnih oken. Predvsem senčila na električni in celo solarni pogon pa so tudi že zelo dostopna.