Opeka je trpežna kot kamen, zato jo lahko postavimo skoraj kamorkoli. Nepečena opeka je mešanica gline, vode, rastlinskih ter živalskih ostankov. Z zmesjo napolnijo lesene kalupe, ki jih čez nekaj dni izpraznijo, zmes pa se na soncu suši približno 15 dni. Glavna težava na soncu sušene opeke je njena neodpornost na vodo.

Pečena opeka je trpežnejša, vendar pa mora biti za odpornost na vremenske razmere zadoščeno zahtevam, kot je na primer temperatura med 900 in 1500 stopinj Celzija in čas pečenja, ki traja med 8 do 15 ur. Opeka se mora hladiti počasi, sicer bi lahko počila; med ohlajanjem pa se tudi skrči.

Večja kvaliteta

V začetku so opeko izdelovali na zelo enostaven način. Vrh je dosegla v času industrijske revolucije – konec 18. in v začetku 19. stoletja. V 20. stoletju se je proizvodnja modernizirala in avtomatizirala, tako pa se je povečala tudi kvaliteta. Sodobna tehnologija omogoča proizvodnjo inovativnih in ekoloških proizvodov, ki obdržijo vrhunske lastnosti in imajo trajno vrednost.

Dober izolacijski material

Opečne proizvode delimo po obliki in funkciji. Slednja se deli na nosilne in nenosilne zidake, vsak izmed njih pa je oblikovan drugače. Poznamo polno opeko, fasadno opeko, votlo opeko s horizontalnimi in vertikalnimi robovi, termobloke, predelne stene iz opeke…

Posebna prednost termoblokov v primerjavi s klasično opeko je boljša izolacijska vrednost, ki je kar za 50 odstotkov večja. Termoopeka omogoča hitrejši gradbeni proces, saj je večjih dimenzij. Zato med zidanjem porabimo manj opeke, kar pomeni ekonomsko bolj učinkovit način gradnje.

Prednosti opeke

Glavna prednost opečnih blokov je enostavnost uporabe, zaradi česar je opeka tako zelo popularna po vsem svetu. Seveda pa ima še druge prednosti: visoko trdnost izdelkov, enostavnost zamenjave in obnove, dobre izolacijske lastnosti, odlično prepustnost, naravni material, odpornost na ogenj…

Največja prednost opeke pa je zagotovo enostavnost gradnje, ki tudi neveščim zidarskih poslov omogoči postavitev bivališča.