Francoski slog ima mnogo različic. Najsi gre za šik pariškega ali toplega provansalskega: nikdar ne izgubi svoje glavne lastnosti – neskončne očarljivosti. Za ureditev kuhinje v francoskem slogu bomo potrebovali nekaj opornih točk.

f1.jpg

Najprej izberimo tako imenovane »subway« keramične ploščice, ki so ime dobile po hodnikih in postajališčih metrojev v prestolnicah, ki so obloženi z njimi. Tudi Pariz ni izjema. Postavitev naše kuhinje je v obliki črke »L«, zato so tudi keramične ploščice tako postavljene – višina nad štedilnikom je standardna, nad pomivalnim strojem pa malenkost nižja.

Za kuhinjo smo izbrali svetlo sive in bele tone. Spodnje omarice imajo siva vratca, ki so usklajena z barvo hladilnika, zgornji beli elementi pa so iz Ikee. Za kar najbolj zračen in odprt prostor so del vrhnjih elementov zamenjale odprte police, na katere lahko postavite barvite posodice za moko, sladkor, začimbe… ali pa jih uporabite za shranjevanje krožnikov in skodelic. Prav takšne police so ena izmed značilnosti francoske kuhinje, saj dajo prostoru rustikalen videz.

f2.jpg

Za popoln vtis poskrbijo dekorativni detajli v obliki kuhinjskih krp, prtov, zaves okrasne posode…, ki so okrašeni z modrimi poudarki in cvetnimi motivi. Nepogrešljiv detajl francoske kuhinje so tudi kovinske posodice, ki so namenjene shranjevanju pribora.

Takšen način oblikovanja prostora poudarja sproščen pristop do kuhanja in življenja. Slog francoske kuhinje postaja vedno bolj priljubljen, saj omogoča popolno svobodo pri oblikovanju prostora in izbora barv: te segajo od bele in sive prek rumene do provansalsko modre in barve terakote.

Fotogalerijo si oglejte tukaj.