Zunanje oblačilo hiše, fasada, lahko močno poveča realno vrednost objekta, saj ga dodatno toplotno izolira in zaščiti pred vremenskimi pojavi – soncem in dežjem. Pomembno vlogo ima tudi pri zaščiti pred požarom in zvočni izolaciji. Danes, ko lahko zidove montažnih hiš obložimo s skorajda vsemi vrstami zunanjih fasad, imajo bodoči lastniki hiš praktično neomejene možnosti.

Najpogostejše vrste fasad

Najpogosteje se še vedno uporablja zrnata ali v žargonu »špricana« fasada. Kamnite fasade pa vizualno poudarijo moderno razumevanje regionalne arhitekture, pogosto so dodane še tipične lokalne posebnosti. Danes se vse več lastnikov odloči tudi za ekološko sprejemljive lesene fasade, s katerimi obložijo zunanjost hiše.

Pojavljajo pa se tudi različni novi materiali, med katerimi so posebno zanimivi terakota, keramične plošče, plošče iz cementnih vlaken, kovinski in drugi umetni materiali. Najpogostejša izbira pa so še vedno les, fasadni premaz ali kamnite obloge.

Fasadni premazi ostajajo v vrhu izbire

Fasade imajo stransko ventilacijo ali pa so brez nje.  Pri fasadah z ventilacijo je nosilna plošča postavljena na konstrukcijo iz letvic, za katero je običajno postavljen izolacijski sloj, v drugem primeru pa se fasada nanese na toplotno izolirano nosilno ploščo, ki je brez razmika povezana s površino zidu. 

Objekti z vrhunsko toplotno izolacijo imajo na zunanji strani izdelan popoln zaščitni ovoj, ki vključuje tudi fasado.