Če hočete navdušiti goste, pogrnite mizo v skladu s pravili. Formalnejša ko je pogostitev, več prtov naj bi bilo na mizi, vključno z nadprtom in  prtički iz blaga. Iz omare vzemite najboljše posodje – plitke krožnike, ki jih nadgradite z globokimi, desertne posodice ali krožnike, kozarce za belo in črno vino ter vodo.

Usklajena prt in krožniki

Za kar najbolj nepozabno pogostitev naj bo en krožnik pogrinjka v barvi prta, zato že pri nakupu vedno razmišljajte o usklajenosti. Spodnji krožnik naj bo od globokega opazno večji, razmik med gosti pa naj bo velik približno za širino enega krožnika. Če nameravate pogostitev začeti s predjedjo, boste potrebovali še dodatno skodelico ali krožnik – odvisno od jedi. Plitev krožnik za glavno jed naj na mizi ostane vse do konca kosila ali večerje.

Soba, v kateri boste gostili prijatelje ali družinske člane, naj ne bo niti presvetla in niti pretemna, zato ugasnite stropne luči. Prijetno in nežno razsvetljavo boste dosegli s svečami, lep videz pogrnjene mize in ambienta pa vam bodo pomagale pričarati majhne vaze z rezanim cvetjem, ki ne motijo serviranja hrane in jih lahko razporedite vzdolž vse mize.

Postavitev pogrinjka

Nože vedno postavite na desno stran, vilice pa na levo stran krožnikov. Oster rob nožev naj bo vedno obrnjen proti krožnikom, desertna žlička in vilice pa naj bodo postavljene nad krožniki. Pri serviranju več jedi naj bodo vilice in noži razporejeni od največjih do najmanjših. Na koncu niza naj bodo vilice za solato. Če na mizi ni dovolj prostora za desertne skodelice, jih lahko prinesete tudi ob koncu obroka.

Fotogalerijo si oglejte tukaj.