Poznamo štiri različne načine osvetljave: centralna je tista, ki osvetljuje ves prostor,  funkcionalna nam omogoča izpolnjevanje vsakodnevnih obveznosti, kot so branje, pisanje, kuhanje, poudarjena razsvetljava razsvetljuje posamezne detajle v stanovanju, dekorativna pa vpliva na vzdušje in s svetlobo ter sencami pripoveduje zgodbo posameznega prostora.

rasvjeta3.jpg

Ne glede na to, ali se selite v novi dom ali ga prenavljate, vas čaka kar nekaj odločitev o razsvetljavi. Razmislite o tem, kje boste namestili svetila, kakšna naj bodo, koliko svetilk boste potrebovali, kakšen slog boste izbrali… Če ne veste, koliko svetlobe potrebuje posamezen prostor, vam v pomoč ponujamo formulo za izračun optimalne količine. Izmerite širino in dolžino prostora ter ju pretvorite v stopnje – 1 stopnja je 30,48 centimetra. Mere, podane v stopnjah, vnesite v naslednjo formulo: širina prostora (v stopnjah) x dolžina prostora (v stopnjah) x 1,5 = ustrezna moč svetlobe v vatih.

Kako do idealne osvetlitve?

Začnite tako, da določite slog, v katerem je urejeno stanovanje. Veliko domov vsebuje mešanico slogov – svetila prilagodite tistemu, ki prevladuje. Klasični ambient boste najbolje dopolnili s stoječimi železnimi svetilkami ali električnimi svetilkami v starinskem slogu. Za moderno stanovanje pri svetilih praktično ni ovir. Ne boste zgrešili, če se boste držali pravila ravnih linij in komplementarnih barv glede na drugo opremo.

rasvjeta4.jpg

Sodobne svetilke imajo danes večinoma regulatorje za moč svetlobe, ki ustvarjajo vzdušje glede na prostor. Močnejša svetloba stropne svetilke je primerna za opravljanje vsakdanjih obveznosti, zvečer pa se sprostimo ob mehki svetlobi stenskih, namiznih ali stoječih svetilk. Tudi njihove barve poskrbijo, da vnesemo v okolje želeno razpoloženje – optično hladen prostor oživi ovit v toplo barvo svetlobe.

Vsak prostor zahteva drugačna svetila

Vsak prostor zahteva drugačno osvetlitev. Razsvetljava v kuhinji in kopalnici ima prvenstveno uporabno vlogo, vendar to ne pomeni, da tudi tu ne moremo imeti ambientalnih svetilk šibkejše moči. Bela neonska svetloba je primerna za kuhinje, ker najbolje oponaša dnevno svetlobo. V spalnici je ambientalna razsvetljava pomembnejša od glavne, zato imajo vodilno vlogo namizne lučke na nočnih omaricah, ki so tako uporaben kot romantičen detajl.

rasvjeta2.jpg

Predsobe in hodniki so praviloma prostori, ki so rezervirani za stropne svetilke, ki z močno svetlobo pozdravijo obiskovalce na vhodu. Delovne sobe in igralnice bodo najbolje razsvetljene z namiznimi svetilkami, ki izpostavijo samo pomembne detajle ter zasenčijo nepomembne. Svetilke z usmerjeno svetlobo so idealne za osvetlitev umetnin in posameznih detajlov, kot so dragoceni kosi pohištva ali okrasni predmeti.