Pranje perila pri nižjih temperaturah, z neagresivnimi pralnimi sredstvi je okolju prijazno, a prinaša tudi določene slabosti. Takšne okoliščine predstavljajo odlično klimo za razvoj bakterij, ki se zaradi ostankov praška in umazanije zadržujejo v kadi pralnega stroja. Zaradi tega perilo, ki je sicer normalno oprano in posušeno, ob prvem stiku z vlago prične oddajati neprijeten vonj. Občutek imamo, da perilo ni dobro oprano in le redko kdo bi pomislil, da pravi razlog tiči v bakterijah.

S čisto notranjostjo stroja čisto perilo

bacteria_washing1.jpg

Proti tovrstnim težavam so Gorenjevi strokovnjaki razvili poseben samočistilni program SterilTub, ki deluje nad 70 stopinj Celzija in poskrbi za popolno higieno notranjosti pralnega stroja. Kajti perilo je ustrezno negovano le, če je zares čista tudi notranjost stroja. Samočistilni program SterilTub v Gorenjevih pralnih strojih se samodejno aktivira, potem ko ste na gumbu za programiranje izbrali program bombaž 95 oC, brez predpranja ali bombaž 80 oC (pri modelu Simplicity), in pritisnete na tipko, označeno s simbolom za samočistilni program.

Program traja dobro uro in pol ob praznem bobnu na visoki temperaturi. Večja količina vroče vode ob dvakrat hitrejšem vrtenju bobna kot pri običajnem pranju doseže tudi najvišje točke kadi in učinkovito uniči bakterije, ki se tam zadržujejo. Učinek lahko še izboljšamo, če dodamo manjšo količino pralnega sredstva. Postopek lahko ponovimo enkrat mesečno. Tako bo vaše perilo, tudi ob priporočeni uporabi pranja pri nižjih temperaturah in z okolju prijaznejšimi pralnimi sredstvi, najučinkoviteje negovano. Predvsem pa ne bo več imelo neprijetnega vonja.

Kaj storiti, če vaš pralni stroj nima funkcije SterilTub

bacteria_washing2.jpg

Eden od načinov, da omilite neprijeten vonj perila, je, da belo perilo enkrat do dvakrat mesečno operete na 95 stopinj Celzija ob polovičnem polnjenju in tako preženete bakterije iz notranjosti pralnega stroja. Če imate že malce starejši pralni stroj, pa vsekakor velja razmisliti o nadomestnem nakupu. Ne samo zaradi udobnega in varčnega pranja pri nizkih temperaturah in z neagresivnimi pralnimi sredstvi brez fosfatov. Modeli nove generacije pralnih strojev so tudi sicer tehnično veliko bolj dovršeni in temeljijo na inovativnih funkcijah, ki samodejno izboljšajo proces pranja in zagotavljajo znatne prihranke pri porabi vode, električne energije in časa.