Tudi v časih, ko marsikdo skrbno obrne vsak bankovec in kovanec, gradnje in obnavljanje ne zamrejo – v teh razmerah je treba razmisliti o energetsko učinkovitejšem bivanju. Kaj narediti, da bo učinkoviteje, prijazno do denarnice in narave, kako se izogniti napakam ter kako ukrepati, če ne gre za novogradnjo in je treba v obstoječi zgradbi rešiti dano stanje? Kako pravilneje graditi, s kakšnimi materiali in metodami se zavarovati pred besnenjem narave, ki je lani kazala moč nad Slovenijo in razkrivala hiše, kot jih je volk v zgodbi o treh prašičkih. O energetsko varčni rabi, pametni gradnji, možnih težavah in rešitvah bodo obiskovalcem iz vse Slovenije spregovorili strokovnjaki na 22. mednarodnem sejmu Megra v Gornji Radgoni, napomembnejšem gradbenem sejmu na stičišču štirih držav.

Letos je pomurski sejem privabil 460 razstavljalcev, 340 domačih in 120 tujih, iz 18 držav. Ob evropskih prihajajo razstavljalci še iz Amerike, Južne Koreje, Japonske in Kitajske. Svoja znanja in izdelke bodo razkazovali na 20.800 kvadratnih metrih razstavnih površin.

Vse dni sejma, od 31. marca do 4. aprila, bo razstava nizkoenergijske gradnje in varčevanja z energijo, poudarek bo na novih materialih, ki se bodo zaradi velikih podnebnih sprememb vse bolj uporabljali. Od 10. do 18. ure bodo vsak dan brezplačna energetska svetovanja – strokovnjaki bodo obiskovalcem praktično svetovali, kako graditi nizkoenergijske objekte in kako v obstoječih varčevati z energijo. Pripravili so razstavo energetsko varčnih hiš, na kateri bodo predstavili strukturo in presek hiše od konstrukcije zunanjih in notranjih sten, stropa, posameznih izolacijskih materialov in gradbenih elementov do strehe, kritine in talnih oblog.

Prikazana bo tudi ureditev okolice objekta s ponudniki izdelkov in storitev za urejanje okolice od tlakovcev, ureditve vrta, vrtnega pohištva do masažnih bazenov. Vsak dan bodo na voljo brezplačna gradbena svetovanja in svetovanja o statiki in nosilni konstrukciji. Predstavljali se bodo dijaki slovenskih gradbenih šol, ki bodo na razstavnem prostoru postopoma, vsak dan z novimi spretnostmi, gradili skupni izdelek. Hkrati pa bodo na ustvarjalne delavnice povabili osnovnošolce, ki se odločajo za šolanje v gradbeništvu. Predstavili bodo deficitarne poklice v gradbeništvu, prikazali delo kleparjev in krovcev, razstavili različne kritine iz raznolikih materialov ter ponudili številne demonstracije gradbene opreme in orodij. V četrtek, 2. aprila, bodo organizirali že 10. državno tekmovanje krovcev, dijaki gradbenih šol pa se bodo dan kasneje pomerili v zidanju.

Pomurski sejem je v strokovni javnosti poznan po ponudbi številnih strokovnih posvetov, ki se bodo tudi tokrat vrstili vse dni sejma. Tudi letos so po svečani otvoritvi podelili priznanja zlati znak kakovosti v graditeljstvu 2009. Od številnih strokovnih posvetov izpostavimo samo nekatere teme: Kako do (učinkovite) javne gradnje, Dela na glavnih in regionalnih cestah v letih 2009 in 2010, Zakonodaja s področja odvajanja in čiščenja odpadnih voda, Predstavitev malih hišnih in komunalnih čistilnih naprav, Poškodbe objektov v poletnih neurjih 2008 in kako se jim v prihodnje izogniti, Posvet o dobrih nizkoenergijskih in pasivnih hišah (v teoriji in praksi), Sofinanciranje ukrepov za učinkovito rabo energije, Sodobne kurilne naprave, Sodobno prezračevanje.