Sedežna garnitura je – predvsem v teh stresnih časih – prostor, kjer se lahko odpočijemo, si vzamemo čas samo zase in si naberemo novih moči. Seveda je od prostora odvisno, katera je najprimernejša.

V kotni postavitvi ali po elementih

Če imamo velik prostor, se lahko odločimo za večjo sedežno garnituro v kotni postavitvi ali s posameznimi elementi, kot so samostojni trosed, dvosed in fotelj. Velikokrat je tudi počivalnik zelo primeren in estetsko lep element, ki nam omogoča vizualno zmanjšanje prostora, hkrati je to pohištvo, ki se ponaša z veliko udobnostjo in lepim videzom.

zakelj1.jpg

Če prostor ni ovira in je dnevna soba večjih dimenzij, to prednost izkoristimo in dnevno sobo opremimo tako, da daje videz razsežnosti. To dosežemo, če prostoru pustimo, da diha, kar pomeni, da sedežna garnitura lahko stoji tudi na sredini in ni potisnjena do stene. S tem sicer optično malenkostno zmanjšamo prostor, vendar je to včasih pomembno tudi zato, da, na primer, televizije ne gledamo iz prevelike razdalje.

Kot pregrada med dnevno sobo in kuhinjo

Vedno več je stanovanj, kjer sta dnevna soba in kuhinja v istem prostoru. Takrat je zaželeno narediti pregrado, ki loči en prostor od drugega ali samo nakaže delno nepovezanost prostorov. Eden od načinov je tudi sedežna garnitura – sprednji del je obrnjen proti steni, kjer je televizor, zadnji, hrbtni del pa proti kuhinji.

zakelj2.jpg

Če želimo v dnevnem prostoru več zasebnosti, za hrbet sedežne garniture postavimo knjižno omaro, ki ni popolnoma zaprta. Omarice ali police lahko predvidimo že pri izdelavi sedežne garniture, s čimer dosežemo še boljšo usklajenost. Možnosti je ogromno, vse pa je odvisno od prostora in njegove razporejenosti ter od oblike sedežnega pohištva.

V usklajenih barvah

V prostoru, kjer sta združeni kuhinja in dnevna soba, naj bodo barve usklajene; z elementi različnih barv ne smemo pretiravati. Zato priporočamo sedežno garnituro v enobarvni tkanini ali usnju nevtralnih barv. Za popestritev lahko z drugimi kontrastnimi barvami kombiniramo detajle, kot so preproga in okrasne blazine, ki se lahko ujemajo z barvo kuhinje, in s tem dosežemo določeno povezanost barv v prostoru.

zakelj5.jpg

V večjih prostorih so zelo pomembni tudi detajli, kot so stoječe svetilke, katerih oblike danes presenečajo z estetiko, ali večje stoječe vaze, izdelane iz različnih materialov: lesene, pletene ali iz materiala, iz katerega je sedežna garnitura. Pri tem se lahko poigramo z barvnimi kombinacijami.

Prostor zaokrožita preproga in klubska miza

Preproga da prostoru posebno toplino. Njena velikost naj bo v sorazmerju s sedežno garnituro, ne prevelika in ne premajhna. Tudi klubska miza lepo zapolni prostor pred sedežno garnituro, vendar naj bo sorazmerno velika glede na sedežno garnituro. Večje mize so lepše, če so nižje, da ne zasedajo prostora, zaželeno je tudi, da sta barva in material usklajena z regalom dnevne sobe.

zakelj3.jpg

Tako v večjih kot v manjših prostorih je treba upoštevati pravilo »manj je več«, kar pomeni, da ne zapolnimo prav vsakega kotička, ki nam še ostane. Prav je, da prostor ohrani zračnost, da nas ne utesnjuje, in s tem bo tudi naše počutje v njem boljše.