Dober vzglavnik naj bo namenjen le spanju. Vse druge aktivnosti, kot so gledanje televizije, igranje računalniških igric ali branje knjig,  namreč lahko spremenijo njegovo obliko. Pri nakupu se pozanimajte o materialih, iz katerih je blazina izdelana. Iščite kvaliteto in vzglavnik izberite glede na telesno konstitucijo in spalne navade.

Če radi spite na trebuhu, boste potrebovali nizek vzglavnik; za spanje na boku naj bo blazina enako visoka, kot je širina ramen; anatomsko oblikovana blazina pa se bo prilegla vsakomur.

Niso vsi materiali za vsakogar

Pomembno je, da je vzglavnik elastičen – stisnite ga, zložite napol in položite nanj glavo. Tako boste videli, kako se material odziva na težo. Čeprav sintetični materiali niso nujno slaba izbira, pa se boste na takšni blazini potili bolj kot na tisti, izdelani iz naravnih sestavin.

Najbolj mehki so še vedno vzglavniki iz perja, volneni pa so za malenkost trši. Za vse, ki ste alergični na različne sestavine, je dobra rešitev medicinski ali anatomski vzglavnik, uporabite pa lahko tudi protialergijsko prevleko, ki jo napnete čez star vzglavnik.

Pralne prevleke

Življenjsko dobo vzglavnika boste podaljšali s pralnimi prevlekami, ki zadržujejo umazanijo, pot in druge izločke. Ko se boste podali v trgovine po novo blazino za spanje, vztrajajte pri kvaliteti in iščite, dokler ne boste povsem zadovoljni. Presenečeni boste, koliko možnosti se vam ponuja.