Vas zanima, koliko v povprečju porabijo posamezni električni aparati v gospodinjstvu na leto? Podatke so zbrali v podjetju Elektro Ljubljana.

Električni grelniki (za pripravo tople vode) - 1080 kilovatnih ur na leto

Gretje vode na električno energijo je pri nas zelo pogosto. V večini primerov uporabljamo večje akumulacijske grelnike, ki bi morali biti priključeni na elektriko le v času nižje dnevne tarife. Sicer so energetsko varčnejši “direktni” grelniki, ki pa imajo večjo priključno moč in zato potrebujejo tudi večjo varovalko. Priključna moč električnih grelnikov se giblje od 1 do 6 kilovatov.

Pralni stroj - 300 kilovatnih ur na leto

Glede na to, da praktično ne poznamo skupnih ali servisnih pralnic, ima pralni stroj skoraj vsako gospodinjstvo. Razlikujejo se tako po priključni moči kot po porabi električne energije. Varčni pralni stroji porabijo tudi dobrih 40 odstotkov manj električne energije in vode kot potratni. Seveda pa je varčevanje z vodo tudi varčevanje z energijo. Priključna moč pralnih strojev se giblje od 1,2 do 4 kilovate.

Pomivalni stroj - 410 kilovatnih ur na leto

Kar velja za učinkovito rabo pralnih strojev, velja tudi za pomivalne stroje. Letna poraba električne energije pri pomivalnih strojih se od gospodinjstva do gospodinjstva, saj ni odvisna le od števila gospodinjskih članov, temveč tudi od prehranjevalnih navad.

Sušilni stroj - 150 kilovatnih ur na leto

Vedno več mestnih gospodinjstev ima sušilni stroj. Letna poraba sušilnih strojev sledi porabi pralnih strojev, vendar je tudi pri teh poraba energije odvisna od kakovosti aparata. Priključna moč sušilnih strojev znaša od 1,5 do 3 kilovate.

Električni štedilnik - 600 kilovatnih ur na leto

Pri električnih štedilnikih je statistično povprečje varljivo. Poraba je odvisna predvsem od prehranjevalnih navad, starostne strukture družine in števila družinskih članov. Ker gre pri električnih štedilnikih skoraj izključno za porabo toplote, je bolj pomembna nastavitev kuhanja in izbira posode kot pa proizvajalec. Zaradi želje po hitrem kuhanju se v zadnjih letih pojavljajo predvsem električni štedilniki s priključno močjo tudi več kot 10 kilovatov. Pred nakupom takega štedilnika se posvetujte s strokovnjakom, saj lahko to pomeni predelavo instalacij in povečanje obračunske moči.

Hladilnik in zamrzovalnik - 960 kilovatnih ur na leto

Razen pri razsvetljavi je na področju gospodarne rabe električne energije največji napredek prav pri hlajenju in zamrzovanju hrane. “Varčen” hladilnik ali zamrzovalnik porabi polovico ali celo manj energije od starega, tehnološko zastarelega in izrabljenega.

Luči - 310 kilovatnih ur na leto

Klasične 60-vatne žarnice zamenjujejo varčne 11-vatne, kar pomeni več kot petkratni prihranek električne energije. Življenjska doba varčnih žarnic je nekajkrat daljša od klasičnih.

Televizor - 210 kilovatnih ur na leto

Pri televizijskih aparatih le težko govorimo o varčevanju. Dobro je vedeti, da porabijo barvni televizorji več energije kot črno-beli, še več pa digitalni. Pri televizijskih aparatih je pomembna tudi poraba električne energije v času, ko televizije sploh ne gledamo (stand by).

Drugi mali električni aparati - 100 kilovatnih ur na leto

Mali gospodinjski aparati, tudi če jih imamo veliko, zaradi majhne moči in kratkega časa uporabe (skupaj le nekaj ur letno) ne predstavljajo velike porabe električne energije, pravzaprav celo manj kot aparati, za katere se sploh ne zavedamo, da jo stalno porabljajo.

Klimatske naprave

Vse več gospodinjstev ima klimatske naprave.. Za njihovo namestitev se odločajo le v nekaterih stanovanjskih prostorih, torej je zelo težko določiti povprečno porabo električne energije. Poleg tega večina ne deluje le za hlajenje, temveč v prehodnih obdobjih tudi za ogrevanje. Priključna moč je od 1,2 do 10 kilovatov.

Termoakumulacijske peči (za električno ogrevanje) - 7000 kilovatnih ur na leto

Število gospodinjstev, ki uporabljajo električno energijo za ogrevanje, upada, od cene pa je odvisno, ali bo še aktualnp ogrevanje s termoakumulacijskimi pečmi, priključenimi na električno omrežje, vendar le v času nižje dnevne tarife. Enostaven izračun za instalirano moč termoakumulacijskih peči je med 50 in 70 vatov na kubični meter ogrevanega prostora.

Zabavna elektronika - 160 kilovatnih ur na leto

Računalniki, glasbeni stolpi, telefoni, faksi, alarmne naprave in drugi aparati z možnostjo »stand by« porabijo precej električne energije, čeprav se tega pogosto sploh ne zavedamo.