Preprost, a neverjetno uporaben izum

Ne glede na koledarje, računalnike, opomnike v mobilnih telefonih, rokovnike in elektronske organizatorje nam ta neverjetno enostaven izum pomaga, da česa ne pozabimo ali da se organiziramo. Rumen samolepilni papirček, fantastični Post-it, je z nami že 30 let, do zamisli zanj pa so prišli povsem po naključju.

post_it1.jpg

Post-it so razvili v podjetju 3M, ameriški multinacionalki, ki med drugim izdeluje lepila in selotejp. Spencer Silver, eden od znanstvenikov za razvoj novih izdelkov, si je zamislil lepilo, ki bi bilo dovolj močno, da bi se prijelo vsake površine, hkrati pa dovolj šibko, da bi ga bilo mogoče zlahka odlepiti brez sledu. Svojo idejo je leta 1974 predstavil na internem seminarju, vendar ni vedel, kako bi jo uporabil v praksi.

V osmih velikosti, 25 oblikah in 62 barvah

Med udeleženci seminarja je bil tudi Arthur Fry, ki si je prvi zamislil, kako bi novo lepilo lahko uporabili na listku. Podjetje je potrebovalo nekaj let, preden je sprejelo njegovo zamisel in začelo izdelovati lepljive papirčke. Danes Post-it prodajajo v 150 državah po svetu; na voljo so v osmih velikostih, 25 oblikah in 62 barvah. Najbolj priljubljeni pa so še vedno 7,6 krat 7,6 centimetra veliki papirčki, ki jih najdemo na pisalnih mizah, hladilnikih in vseh mogočih in nemogočih drugih površinah skorajda vsepovsod.

post_it2.jpg

Rumeni papirček je postal del pop kulture in se prebil na velike in male zaslone, v dizajn ter celo v umetnost kot sredstvo umetniškega izražanja.

Videposnetek si oglejte tukaj.