Povprečen dom vsebuje od 500 do 1000 škodljivih kemikalij in mnoge izmed njih s prostim očesom ne moremo videti. Kratkotrajna izpostavljenost ni nevarna, problem pa lahko nastane pri dolgotrajni izpostavljenosti večjemu številu ali kombinaciji škodljivih kemičnih snovi. Vsako telo ima drugačno raven tolerance, ki je povezana z gensko zasnovo, prehrambenimi navadami in načinom rokovanja s škodljivimi snovmi.

Sobni zrak je ponavadi kar dvakrat do petkrat bolj umazan od zunanjega. Zaradi sobnega ogrevanja, ki se tako prileže v toplejših dneh, v stanovanje ne doteka dovolj svežega zraka, zato bolj ali manj ves čas dihamo istega. Itisoni, ki so prijetni za hojo z bosimi nogami, lahko skrivajo toksine, umazanijo, prah in druge delce.

Številna čistilna sredstva za čiščenje pohištva, kopalnic, oken... so polna toksičnih kemikalij, ki pogosto niso navedene na embalaži. Podobno je s pesticidi, ki jih uporabljamo za boljšo rast rastlin in odganjanje insektov na vrtu. Izmed 30 najpogosteje uporabljenih kemikalij na vrtu jih kar 19 povzroča raka, 15 pa jih je škodljivih za nevrološki sistem. Obstajajo številni načini za „detoksikacijo“ doma.

Ekološki izdelki za bolj zdravo življenje

Po stanovanju nikar ne hodite v čevljih, temveč v predsobo namestite dolgo preprogo, ki bo zadržala odpadlo umazanijo s čevljev, preden si obujete copate.

Stanovanje pogosto prezračite in uporabljajte rastline, ki dokazano čistijo sobni zrak. Tudi rezano cvetje in sobna zelišča so učinkoviti; odveč pa ne bo niti čistilec zraka, ki ga lahko poljubno premikate po stanovanju.

Standardna čistila za čiščenje stanovanja zamenjajte z ekološkimi, ki so zdravju in okolju prijaznejša. Izdelate pa jih lahko tudi sami in jih shranite v lični embalaži. Vzemite na primer kis namesto belila in sodo za čiščenje madežev.

Tudi kozmetika, ki jo vsak dan uporabljate, naj bo kar najbolj naravna. Dezodoranti, zobne paste, lasna kozmetika, laki za nohte in parfumi so pogosto polni toksinov. Naučite se jih prepoznati in se jim izogibajte.

Detoksikacija stanovanja naj bo v mejah normale

Izogibajte se hrani, pakirani v plastične vrečke, kupujte tekočine v steklenicah, otroške igrače iz naravnih materialov.

Skrbite, da bo stanovanje kar najbolj snažno in urejeno. Vlažne površine okrog prhe ali kadi redno brišite; tudi druge površine obrišite vsaj enkrat tedensko.

Zavedajte se, da lahko vnos škodljivih toksinov v stanovanje učinkovito zmanjšate, vendar pa naj to nikar ne postane obsesija. Ta ima lahko na vaše zdravje mnogo bolj negativen vpliv kot toksini sami. Pomembno je, da se jih naučite prepoznavati in se jim izogibati.