Suhomontažni gradbeni sistemi z mavčnimi ploščami so primerni tako za novogradnje kot za adaptacije in prenovo vseh vrst bivalnih prostorov. Suhomontažna gradnja obsega naslednje konstrukcije: pregradne stene, stenske obloge, suhi omet, obloge stebrov in nosilcev, stropne obloge, podstrešne obloge in suhi estrih.

Številne možnosti oblikovanja in krajši čas gradnje

k2.jpg

Večina suhomontažnih konstrukcij je sestavljena iz podkonstrukcije, obloge in po potrebi izolacijskega sloja. Podkonstrukcija je sestavljena iz kovinskih profilov, ki jih med seboj povežemo z ustreznim montažnim materialom za spajanje Razen kovinske lahko uporabimo tudi leseno podkonstrukcijo. Oblogo pa tvorijo najrazličnejše vrste plošč, od katerih so najpogostejše mavčne plošče, ki omogočajo številne možnosti oblikovanja in odlično podlago za zaključno obdelavo (premaze, tapeciranje, oblaganje s keramičnimi ploščicami, oblaganje tal s parketom, plastičnimi oblogami, ploščicami...).

Suhi način gradnje skrajšuje gradnjo, saj ni gradbene vlage. To pomeni, da odpade čakanje, da se materiali posušijo, stavba pa je takoj uporabna in ima zdravo prostorsko klimo. Suhomontažni sistemi so ponavadi bistveno lažji od klasičnih. Pregradna stena iz mavčnih plošč s kovinsko podkonstrukcijo je v primerjavi s klasično zidano pregradno steno enakih gradbenofizikalnih lastnosti lažja tudi do 80 odstotkov, saj tehta le od 25 do 50 kilogramov, zidana stena pa ponavadi več kot 200 kilogramov.

Mavec je naravni material, ki uravnava vlago

k1.jpg

Jedro mavčne plošče tvori mavec, ki je naravni gradbeni material, ki uravnava klimo: vsrka odvečno vlago iz prostora, kadar jo je v njem odveč, in jo odda nazaj v prostor, ko je zrak spet suh, prepušča paro, je prijeten za kožo, električno nevtralen in ne tvori vlaken ali prahu, daje zvočno, toplotno in požarno zaščito ter je nevtralnega vonja in brez strupenih snovi. Gradbeni materiali z nizko sposobnostjo prevajanja toplote, kot sta mavec in les, spadajo med tople in bivalno prijetne, zato povečujejo splošno ugodno počutje.

Mavčne plošče so izdelane tako, da jih lahko polaga tudi ena oseba, saj so lahke in enostavne za prenašanje in polaganje tudi na težavnih mestih, kot so ozka stopnišča in hodniki. Idealne so kot obloge za podstrešje in strop. Plošče za talne obloge lahko uporabimo na vseh vrstah tal, tudi pri talnem ogrevanju. Tudi spreminjanje tlorisa je hitro in preprosto. Zato je suhomontažna gradnja idealna za hitro obnovo starih hiš.

Kombinacije z drugimi gradbenimi materiali

Možne so najrazličnejše kombinacije z drugimi gradbenimi materiali, gradbeni postopek pa je hiter in enostaven. Zato je suhomontažna gradnja idealna za hitro obnovo starih hiš. Tudi spreminjanje tlorisa je hitro in preprosto. Suhomontažni sistemi omogočajo enostavno vgradnjo inštalacij, saj votline ponujajo prostor za namestitev oskrbovalnih in odstranjevalnih vodov, kar pomeni, da ni naknadnega zamudnega dolbenja. Suhomontažna gradnja z mavčnimi ploščami je vsekakor zelo gospodaren način gradnje, kar dokazujejo stoletne izkušnje.