Hiša iz časopisov je danes ne le priljubljena turistična zanimivost, ampak tudi spomenik ekološkemu življenjskemu slogu že davno prej, preden je varovanje okolja postalo uveljavljen termin. Stenman, izseljenec iz Švedske, je izumil stroj za izdelavo sponk za papir, zato ni presenetljivo, da mu je papir prišel na misel tudi, ko se je odločil za gradnjo hiše. Z deli je začel leta 1922, toda projekt, s katerim je raziskoval izolacijske lastnosti časopisov, je sčasoma prerasel prostočasno dejavnost.

Iz časopisov celo pianino

paper3.jpg

Postopoma je Stenman začel izdelovati stole, svetilke, mize in je naredil celo pianino iz zvitih starih časopisov, ki jih je držalo skupaj doma narejeno lepilo iz moke, vode in jabolčnih olupkov. Kmalu je bila vsa notranja oprema iz časopisov, ki so jih ustvarjalcu podarjali njegovi prijatelji in sosedje.

paper1.jpg

Stenmanova pranečakinja Edna Beaudoin, ki skrbi za hišo, razlaga, kako je bila zgrajena. Tako kot druge hiše ima običajen lesen pod in leseno streho. Vse stene so iz časopisnega papirja: sestavljajo jih na tri centimetre stisnjene plasti papirja, lepila in premaza. Zaradi tega je hiša še danes vodotesna. Stenman, ki je v njej živel v letih od 1924 do 1930, zunanjih sten ni prekril, ker je bil radoveden, kaj se bo zgodilo s papirjem.

Zgled za današnje graditelje

paper2.jpg

Po skoraj devetih desetletjih hiša iz časopisov še vedno kljubuje času in elementom ter graditeljem v današnjem času dokazuje, da so reciklirani materiali trajni in okolju prijazni. Stenmana so pri projektu gnali razlogi, s katerimi se lahko poistovetimo tudi danes – ni mu bilo všeč, da gredo časopisi, potem ko jih v nekaj minutah prelistamo, v nič. Zahvaljujoč njegovemu navdušenju za recikliranje si je hiša iz časopisov zaslužila prostor v zgodovini.