Čipka se kljub rahlo kičastemu videzu, ali pa morda prav zaradi njega, odlično ujema s sodobnimi, minimalistično opremljenimi stanovanji. V oblikovanju ima vsak čipkast predmet posebno zgodbo, kot na primer prinčev stol, s katerim je danska oblikovalka Louise Campbell leta 2001 sodelovala na natečaju za stol danskega princa Frederika.

Čipkast stol za danskega princa

Stol Campellove slika Frederikovo življenje: združuje tradicijo (čipka) z modernim (visokotehnološka izdelava). Prinčev stol na natečaju ni zmagal, vendar pa je kasneje postal eden izmed glavnih adutov danskega podjetja HAY in je osvojil številne nagrade za dizajn.

Tako je nastal tudi Zanottijev naslonjač Veryround, še eno vrhunsko delo Louise Campbell. Na izziv specifičnega motiva čipke v trdem materialu pa se je odzval tudi kultni francoski oblikovalec Philippe Starck s stolom Miss Lacy.

Za pohištvo, tekstil, keramične ploščice...

Španska zvezda oblikovanja Patricia Urquiola prav tako rada poseže po čipki in jo uporablja pri oblikovanju pohištva, tekstila, keramičnih ploščicah…

Nizozemska oblikovalca Marcel Wanders in Tord Boontje sta prekaljena mojstra čipkastih kreacij vrhunske izdelave. Wanders je stol iz prave čipke utrdil s pomočjo epoksidne smole, Boontje pa prav vse, česar se dotakne, spremeni v čipko.

Fotogalerijo si oglejte tukaj.