Revija Garden Chic vidi razvijajoč se trend v starinskem vrtnem pohištvu, kot so kovinski stoli, ležalniki iz ratana in z mozaiki in kamni okrašene mize. Ameriško podjetje Garden Media Group , ki vsako leto objavi seznam trendov, pa letos prisega na vrtnarjenje z namenom, kot ga lahko spremljamo ob uveljavljanju javnih vrtov in ozelenjevanju urbanih središč.

prva.jpg

Tudi šole si prizadevajo v zavest mladih vcepiti znanje o vzgoji zelenjave in sadja na domačem vrtu. Tako šolski vrtovi pridobivajo na pomenu, strehe šol pa postajajo vedno bolj zelene.

Vrt kot dnevna soba na prostem

vrtosvetljava.jpg

Ideja vrta kot zunanjega »podaljška« dnevne sobe ni nova, vendar pa je večji poudarek namenjen ekološkemu vrtnarjenju, preprostim zasaditvenim shemah rastlin in luksuzni vrtni opremi - od letnih kuhinj, elegantno zasnovanih odprtih kamino in ambientalne vrtne razsvetljave do zvočnih sistemov, udobnega vrtnega pohištva in barvitih poudarkov.

Ekološka vzgoja sadja in zelenjave

zelenjava.jpg

Nad tem trendom so navdušeni predvsem mladi vrtnarji, ki se vedno bolj zavedajo pomena biološkega načina vzgoje sadja in zelenjave na domačem vrtu. Pesa, zelje, krompir, čebula in česen ter sadje bodo primerno shranjeni dobro prezimili in nas oskrbeli z oblico vitaminov skozi vse leto.

Javni vrtovi

Vedno več javnih površin se spreminja v vrtove. Ljudje, ki živijo v blokih, hrepenijo po obdelovanju lastnega koščka zemlje, na katerem bi rasla zdrava sadje in zelenjava. Vrtičkarji si v sklopu skupnosti javnih vrtov izmenjujejo izkušnje, orodje, semena, si krajšajo čas in izboljšujejo kvaliteto bivanja.

Zelene stene in strehe

zelenestrehe.jpg

Zelene stene so še vedno predrage za množično uporabo v domačih vrtovih, zato pa vedno več vrtnarjev preizkuša prednosti zelenih streh na hišah, garažah, vrtnih utah… Zasadijo jih s z rastlinami, ki so enostavne za vzdrževanje, kot so na primer natresk in sočnice.

Vrnitev dalij

dalija.jpg

Pisani svet dalij in enostavno vzdrževanje sta pisana na kožo vrtnarjem, ki si želijo zelenjavni vrt na jesen poživiti z barvami. Košate dalije so primerne tudi za zasaditev vrtne meje.

Vrtnarjenje v zabojnikih

kontejner.jpg

Pričakujte pisane lonce, napolnjene z vedno cvetočimi enoletnicami, in velike zabojnike za gojenje zelišč in zelenjave. Prednost zabojnikov in lončkov  z zelišči je v tem, da jih lahko na jesen postavimo v hišo, kjer nas skozi vso zimo razveseljujejo z obilno dišečimi rastlinami.

Kamnite fontane

vodnjak.jpg

Fontane iz bazalta, opremljene s sijalkami za nočno osvetlitev vrta, ustvarjajo prijetno atmosfero in postajajo vedno bolj priljubljen element vrtov. So enostavne za vzdrževanje, prilagodimo pa jih lahko različnim vodnim sistemom.

Vrtnarske delavnice

Vedno več ljudi se želi naučiti osnov pravilne vzgoje sadja in zelenjave. Delavnice o različnih vrtnarskih spretnostih, kot so obrezovanje dreves, biodinamično vrtnarjenje, vzgoja iz podtaknjencev…, so med ljudmi priljubljene in dobro obiskane.

Zimzelene rastline

zimzelene.jpg

Lahko bi rekli, da so prav zimzelene rastline srce vrta, saj so privlačne skozi vse leto. Niso zahtevne za vzdrževanje in so odporne na mraz ter vročino. Vedno bolj priljubljene postajajo tudi eksotične vrste rastlin, ki poleti  vnašajo v vrt tropski nadih.