Prihod zime zanje pomeni velik šok, zato je prav, da jih na prihajajočo spremembo pripravimo. Zimski meseci so za sobne rastline velika preizkušnja. Največkrat jim v zaprtem prostoru ne moremo zagotoviti vse svetlobe, ki jo potrebujejo za zdravo rast, zato lahko v tem času na njih opazimo rumenenje listov. Če je le mogoče, jih postavimo na južne in zahodne police ter jim omogočimo boljšo osvetlitev.

Prenizka zračna vlaga

V domačem sodobnem stanovanju sobnim rastlinam sicer lahko zagotovimo primerno temperaturo med 15 in 23 stopinj Celzija, občutno prenizka pa je navadno zračna vlaga. Da bi vlago povečali, rastlino razporedimo čim bližje vlažilcu zraka ali drugemu viru vlage. Pomagamo si lahko tudi tako, da rastline postavimo v plitev pladenj s prodniki, ki ga napolnimo z vodo, v pomoč pa jim bo še pršenje po listih v zgodnjih jutranjih urah.

Gnojimo samo enkrat na mesec

Nujno je, da jeseni zmanjšamo intenzivnost zalivanja in gnojenja. V centralno ogrevanih prostorih sobne rastline zaradi visokih temperatur sicer rastejo tudi pozimi, a je rast zaradi krajšega dneva nekoliko šibkejša, zato je dovolj, če jih dognojujemo enkrat mesečno. Še posebno pozorni smo pri rastlinah, ki cvetijo tudi v zimskem času - božična zvezda, božični kaktus, vitezova zvezda, kamelija, azaleja, ciklama, kalanhoja in vijolice.