Mravelj ne "vabite" v dom

Ko najdejo potrebne dobrine, se vrnejo in za seboj pustijo sled v obliki vonja, druge mravlje pa bodo nato šle po njihovi sledi prinesle hrano. Sicer je odvisno od vrste mravelj, toda v večini primerov bodo kolonije naredile v bližini na novo odkritih dobrin.

Če se želite neprijetnostim z mravljami izogniti, lahko veliko težav rešite že z rednim vzdrževanjem in urejenostjo vašega doma. Redno čistite tla in nikakor ne puščajte hrane na prostem. Imejte dobro zatesnjena okna in vrata. Če pa mravlje vseeno najdejo pot do vašega doma, a vas skrbi okolju in ljudem neprijazna uporaba pesticidov in kemikalij, obstaja še nekaj drugih možnosti za boj s temi živalcami.

kill_ants_5.jpg

Mravlje najbolj privlačijo sladke stvari

Mravlje v glavnem privlačijo sladke stvari. Če se torej hočete izogniti strupenim pesticidom, je za zaustavitev mravelj pogosto smiselno narediti vabe in jih ujeti na njih. Težava pa je v tem, da bi sladka vaba lahko pritegnila še kakšno drugo ali celo tretjo kolonijo mravelj, vi pa se boste ujeli v neskončen krog nastavljanja pasti.

Past je lahko sestavljena iz sladke vabe, kombinirane s strupom – mravlje se bodo s strupenimi snovmi vrnile v kolonijo, tako da v samo nekaj dneh pogine vsa kolonija. Kot je zapisano že zgoraj, pa obstaja nevarnost, če medtem v »izvidnico« pridejo mravlje iz drugih kolonij. 

ants.jpg

Lepljive ovire vam lahko tudi pridejo prav. Tako lahko mravljam na primer preprečite, da se približajo drevesom ali cvetlicam. Vsaka drevesna veja, ki se dotika vašega okna, lahko za mravlje predstavlja most v vaše stanovanje. In tega si ne želite.