Več kot desetletje trajajoča birokratska bitka o prihodnosti otoka Ile Seguin  je končana. Dela se začenjajo: zasnova po obliki spominja na delfinje telo, z bregovi Siene pa je povezana s štirimi mostovi. Arhitekt Jean Nouvel pojasnjuje: »Otok bo drugi Ile de la Cité; soseska, ki je enako živahna podnevi in ponoči.« Samo vizualna umetniška platforma naj bi zasedla 20.000 kvadratnih metrov, utrip pa ji bodo dajali ateljeji in umetniki.

Pojavile so se govorice, da naj bi na otoku stal tudi muzej Renaultove zbirke umetnin, vendar kuratorka zbirke Ann Hindry pojasnjuje, da ni še nič odločeno.

O Ile Seguinu so sanjali mnogi

Ile Seguin buri duhove že vse od leta 1992, ko je bilo načrtovano domnevno zaprtje Renaulta. Nekateri so želeli, da bi spominski muzej v čast slavne tovarne stal prav tukaj. Multimilijonar Francois Pinault je leta 2000 na otoku nameraval zgraditi zasebni muzej umetnin, vendar si je zaradi francoske administracije premislil in leta 2005 svoja dela predstavil v Benetkah. Istega leta je nekdanji predsednik vlade Dominique de Villepin predlagal postavitev sodobnega evropskega centra za oblikovanje, vendar so Francozi raje podprli park skulptur.

Sedanji optimizem, povezan z načrti za Ile Seguin, se zdi mnogo bolj oprijemljiv, čeprav naj bi se gradnja začela šele v prvi polovici leta 2013.

Fotogalerijo si lahko ogledate tukaj.