Na sedežu podjetja Euro GV v Ilirski Bistrici pa smo se udeležili nekoliko bolj specializiranega gasilskega srečanja. Podjetji WEBO in EURO GV sta pripravili strokovno predstavitev lastne ponudbe in ponudbe poslovnih partnerjev. Na ogled in preizkus poslovnim partnerjem in gasilcem iz vse Slovenije so postavili najnaprednejša gasilska vozila, nove gasilne sisteme, črpalke, zaščitne obleke in še več druge gasilske opreme.

Gasilska vozila in vsa oprema

S podjetjem Webo smo v naši prilogi že večkrat sodelovali. Pomagali so nam s svojim znanjem o izbiri pravega gasilnika za uporabo v hišah in avtomobilih, tako da smo skupaj obdelali izbiro in uporabo gasilnikov za domačo uporabo. V Bukovici pri Ilirski Bistrici v podjetju Euro GV izdelujejo tako imenovane »gasilske nadgradnje«, ki niso nič drugega kot gasilska vozila za najrazličnejše potrebe. Mnoga izmed izdelanih so predstavili tudi na razstavnem prostoru. Gasilci so si lahko ogledali vozila drugih prostovoljnih in poklicnih gasilskih društev, posebna pozornost pa je bila namenjena vozilu Bremach, opremljenemu za gašenje gozdnih požarov, ki je bilo predano v uporabo PGD Šmihel - Landol.

webo1.jpg

Visoko vozilo, ki se že na prvi pogled razlikuje od drugih gasilskih vozil, je prilagojeno za delo na razgibanem terenu. Zelo robustno, a precej ozko vozilo se lahko giblje med drevesi in na vseh terenih, kjer prostora ni veliko, zato tudi ni presenetljivo, da jih na Hrvaškem mnogokrat uporabljajo za gašenje v starih mestih ob obali in na otokih. S sodelovanjem švicarskega podjetja Skycraft je bila predstavljena gasilska delovna ploščad, montirana na Ivecovo kombinirano vozilo. Manjše vozilo se spet izkaže kot prednost, saj omogoča manevriranje na majhnih površinah, zaradi česar je primerno za delo v strnjenih naseljih, kjer je lahko dostop z drugimi vozili otežen. Kljub manjšim dimenzijam vozila je ploščad zmogljiva, saj ima delovno višino skoraj 24 metrov in nosilnost 225 kilogramov.

Rezanje s plazmo

webo.jpg

Bistvo gasilske opreme je njena uporabnost v vseh okoliščinah. Po takšnem principu deluje tudi rezanje s plazmo, saj je pogoj za delovanje električni tok (agregat), namesto specialnih varilnih plinov pa se uporablja jeklenka stisnjenega zraka. S plazmo lahko prerežemo vse znane materiale, vsekakor pa lahko v hipu prerežemo avtomobilska vrata, kar smo videli tudi na predstavitvi.

Prenosne gasilne naprave za gašenje z vodno meglo

Največ zanimanja je zbudil praktični prikaz gašenja z opremo podjetja AFT. Predstavili so nam nov način gašenja, ki stisnjeni zrak in vodo meša v vodno meglo za gašenje ognja. Meglica predstavlja veliko večjo površino v primerjavi z vodno prho, zato hitreje pogasi ogenj, obenem pa porabi manj gasilnega sredstva. Manjša količina uporabljene vode minimalizira škodo, nastalo zaradi gašenja. Gasilni sistemi so izdelani v mobilni in prenosni različici, na preizkusu pa je zaradi okretnosti navduševal predvsem prenosni sistem. Gasilec s posebnim nahrbtnikom se je lahko neovirano gibal okoli gorečega vozila in z razpršenim curkom gasil notranjost avtomobila.

Za varnost uporabnika pri takšnem sistemu skrbi tehnologija, ki omogoča gašenje z meglico na razdaljo – z direktnim curkom imajo naprave AFT doseg celo 18 metrov, poleg tega pa delujejo na nizek tlak za še večjo varnost gasilca. Zaradi prenosnosti je zmanjšan odzivni čas gasilcev, zaradi česar lahko dosežemo nadzorovanje požara že v začetni fazi in s tem seveda manj škode. Mobilni sistem, montiran na vozičku, ima polnilno zmogljivost 50 litrov, kar zagotavlja slabi dve minuti neprestanega gašenja.