Največji problem predstavlja blokada v vodi lahko in hitro topnih snovi, ki so v zunanjih plasteh toplotnoizolacijskega sistema ostale po sušenju in jih iz njih ne moremo odstraniti. Če blokada ni uspešna, se pri obnovitvenem barvanju v nanosih vodnih barv in osnovnih premazov te snovi raztopijo in zaradi migracije skozi nastajajoč barvni film ponovno tvorijo madeže neodvisno od števila slojev in stopnje pokrivnosti na novo nanesene barve.

Sanacija umazanih in namočenih fasadnih površin, ki obenem niso močno prepojene z mastnimi tekočinami, naj poteka v naslednjih korakih:

1. z umazanih in namočenih fasadnih površin umijemo umazanijo s toplo vodno raztopino univerzalnih gospodinjskih čistil in jih speremo s čisto vodo;
2. fasadne površine sušimo vsaj mesec dni, saj so vsi nadaljnji sanacijski posegi smiselni šele, ko vlažnost zidnih površin pade pod 5 odstotkov;
3. posušene fasadne površine premažemo z razredčenim Jukolom (Jukol : voda = 1 : 1) ali z razredčenim Jubosilom G (Jubosil G : voda = 1:1);
4. fasadne površine nato prebarvamo z mikroarmirano fasadno barvo Revitalcolor AG (dvoslojni nanos), ki vam ga bodo zniansirali na kateri koli izmed številnih JUB-ovih niansirnih postaj Jumix v trgovinah z barvami po vsej Sloveniji.

Sanacija na zgoraj opisan način je primerna samo pod pogojem, da je vgrajena izolacija iz ekspandiranega (EPS) ali ekstrudiranega (XPS) polistirena.

Fasadni toplotnoizolacijski sistemi na mineralni volni so se z vodo najbrž prekomerni napojili, tako da se do zime ne bodo posušili. Če bodo zmrznili, bo na njih zanesljivo prišlo do nepopravljivih poškodb, zato je namočeni del fasade, ki običajno seže 20 centimetrov nad mejo zalitja s poplavno vodo, treba odstraniti in ga nadomestiti z novim na manj vpojni toplotnoizolacijski oblogi (ekspandiran ali ekstrudiran polistiren). Če je na takih fasadah podzidek fasade (»cokel«) izdelan iz ekstrudiranega polistirena (XPS), tega ne odstranjujemo, ampak zamenjamo le oblogo iz mineralne volne nad njim. Da bo stik na novo vgrajene fasadne obloge s staro raven in čim manj moteč, namočen del fasadne obloge odrežemo s krožno ali kotno žago. Oblikujemo ga v fugo, ki jo po vgradnji zaključnega ometa na novovgrajen del fasadne obloge zapolnimo s trajnoelastičnim kitom (Juboflex MS) v primernem barvnem odtenku.

Za morebitna dodatna pojasnila nas lahko pokličete na brezplačno telefonsko številko 080 15 56 ali nam pišete na info@jub.si. Z veseljem vam bomo pomagali.