Smisel vodenja stroškov je lažje upravljanje in kasnejše kontroliranje ter načrtovanje izdatkov. Ne morete pa načrtovati, če ne veste, koliko dejansko porabite in kam gre denar. Tisti, ki iz katerega koli razloga ne marajo voditi računov in načrtovati, lahko stroške samo spremljate.

t0.jpg

Upravljanje s stroški in stroškovno tabelo ni zapleteno, a če nimate načrta za prihranke in investicije, izgubljate čas. Samodejno hladnokrvno spremljanje pretoka denarja ne bo spremenilo vaših navad, prav tako na koncu meseca zaradi tega ne boste imeli nič več denarja kot prej.

Veste, koliko denarja zapravite?

t2.jpg

Stroškovna tabela vam omogoči predvsem informacijo o tem, koliko denarja dejansko zapravite ter koliko ga dejansko porabite za kaj. In zapomnite si - gre za vas in vaše želje! Zdaj, ko imate tabelo, lahko planirate svoj hišni proračun in denar, ki vam ostane. Večletne stroške že vnaprej vpišite v ustrezen  mesec in se izognite neprijetnim presenečenjem.

Vpisovanje stroškov

Obvezno dnevno vodenje: Če tabele ne vodite le zase, temveč za vso družino, vpisujte stroške vsak dan. Zelo hitro se lahko zgodi, da na koncu meseca, ko boste urejevali stanje na računih in stroške, ne boste vedeli, kam je odšlo 50, 100 ali 200 evrov.

Stroški plačilnih kartic: Tudi porabo s plačilnimi karticami redno vpisujte v tabelo. Tako boste vedeli, kdaj vam bo banka odtegnila stroške nakupa in ne boste neprijetno presenečeni.

t1.jpg

Program za vodenje hišnega proračuna: Poleg enostavnih tabel in dobrega starega papirja obstajajo tudi programi za vodenje hišnih financ. Nekateri so tako dodelani, da spremljajo stanje na vašem bančnem računu in celo izpolnjujejo dohodninske napovedi in podobno. Najbolj znan je program Quicken, ki je praktičen, vendar je namenjen ameriškemu tržišču ter pogosti uporabi kreditnih kartic.

Praktična uporabnost tabele

• Brez prevelikega napora spremljajte svoje stroške v celem mesecu.
• Poskusite od časa do časa planirati svoje stroške za prihodnji mesec.
• Preglejte, če lahko v kateri kategoriji prihranite kaj denarja.
• Izračunajte predviden možen prihranek za naslednji mesec ter ta denar odštejte od proračuna.
• Imejte pregled nad vašimi računi čez cel mesec ter poskusite čim več denarja investirati, pri tem pa pazite, da ne postanete pretiran stiskač.