Zdravje in predvsem domačnost sta edinstveni lastnosti lesene hiše, ki ju v današnje, hitrem življenjskem tempu še kako potrebujemo. Les je naravni gradbeni material, zato se vizualno lepo vključuje tako v naravno kot v mestno okolje.

Les kot naravni izolator

lesena1.jpg

Lesene hiše so že same po sebi najboljši izolator in so zato energetsko zelo varčne. Ne potrebujejo posebne toplotne izolacije, saj je toplotni izolator že  les sam. Les je tudi odličen zvočni izolator, zato so gradbeno-fizikalne lastnosti lesa in lesene hiše zagotovo na prvem mestu med prednostmi, ki jih ponujajo leseni objekti.

Omeniti velja tudi požarno varnost. Les je seveda gorljiv in še vedno prevladuje domneva, da je lesena hiša izpostavljena večji požarni nevarnosti kot klasično zidana. Vendar les prevzema ter prenaša večje požarne obremenitve v primerjavi z drugimi materiali, zato lesena konstrukcija ne popusti takoj. Pri gorenju se na površini lesa ustvarja zoglenela plast, ki je neke vrste samozaščita za leseno konstrukcijo.

Lesene hiše in stopnja potresne varnosti

lesenahisa2.jpg

Lesene hiše hiše imajo tudi visoko stopnjo potresne varnosti. Lesena brunarica je približno štirikrat lažja od klasično zidane hiše, zato je tudi vpliv horizontalne potresne sile na objekt manjši. Lesene hiše se bolj prilagodljivo odzovejo na tresenje tal, kar preprečuje mehanske poškodbe lesa.

Uporaba ekološko neoporečnih materialov

Pri gradnji lesene hiše večinoma uporabljajo naravne, ekološko neoporečne materiale, ki ugodno vplivajo na bivalno ugodje v hiši. Brunarica oziroma lesena hiša je primerna za počitniško hišico, lahko pa je tudi eno- ali večdružinska hiša in celo manjši hotel,  kakršnih je veliko predvsem v smučarskih središčih.