Najzgodnejša leta

dojenskova.jpg

Od rojstva do drugega leta otrok predvsem raziskuje okolico, zato se osredotočite nanjo, še najbolj na tla. Otrok uporablja vsa čutila, da spozna svet okoli sebe, zato je pomembno, da ima lahek in enostaven dostop do igrač. Ne le, da jih prime v roke, temveč tudi da jih duha in seveda, daje v usta. Igrače zato pospravite skupaj glede na njihovo namembnost: legokocke v eno škatlo, glasbene igrače v drugo. Priporočljive so mehke in nizke škatle, pa tudi  takšne, ki skrijejo vsebino. Tako otrok nima vseh igrač na očeh.

Obdobje razvoja

vrtec.jpg

Od drugega do četrtega leta starosti otrok že ima svoj igralni kotiček, saj se tudi dalj časa lahko koncentrira na igro. Kako dolgo, je odvisno od njegovega temperamenta. Da boste izkoristili njegovo kreativnost, v sobo postavite mizico in stolčke. Ustvarite idealen prostor, kjer se lahko igra in lista po najljubših knjigah.

Od četrtega do sedmega leta otrok začenja brati, zato potrebuje udobno ležišče ali sedišče. Rad gleda slikanice, knjige in revije, pa četudi obrnjene na glavo. Starši se z njim čim več pogovarjajte o vsebini, saj tako razvijate njegove komunikacijske sposobnosti. In da bosta oba uživala v branju, v sobo postavite sedalno vrečo ali udoben ležalni stol. Ne pozabite na nočno lučko in knjižne police.

Vstop v šolo in zgodnja najstniška leta

solarjevasoba.jpg

V obdobju od sedmega do desetega leta starosti postaja otrok vedno bolj neodvisen. Za začetek naj si sam izbira oblačila. Zato seveda potrebuje garderobno omaro, ki bo dobro organizirana. Oblačila razporedite po raznobarvnih obešalnikih; tako naj si oblačila za šolo, denimo,  izbere z rdečih obešalnikov, za prosti čas pa z zelenih.

Od desetega do štirinajstega leta so otrovi vedno bolj neodvisni. Otrok hodi v šolo, kjer ima veliko obveznosti. Kupite kvalitetno pisalno mizo in stol, da bodo domače naloge vestno narejene. Ne pozabite na predalnike, kamor bo šolar pospravljal svinčnike, zvezke in učbenike. In seveda, pri izbiri pohištva naj sodeluje tudi on -  tako boste dosegli, da mu za mizo ne bo težko sedeti in se učiti.