Aparati se nato delijo na programe, namenjene za hobi rabo, srednje zahtevno rabo in profesionalno rabo, nekateri proizvajalci pa imajo v svojem prodajnem programu tudi aparate za industrijsko rabo. Tako ima na primer podjetje Dilex, ki zastopa in prodaja čistilnike Elektro maschinen, na voljo aparate iz vseh skupin: program Hobby Line, program Top Line, program Profi Line, program Profi Plus Line in program Industrie Line.

Čistilniki iz programa Hobby Line so namenjen »hobi« uporabi doma. Tovrstni čistilniki so primerni za čiščenje dvorišč s toplo vodo, saj naftni grelnik segreje vodo tako, da je pranje hitrejše, učinkovitejše in bolj kakovostno. Maksimalna temperatura vode na izhodu iz grelnika je 90 stopinj Celzija.
Čistilniki iz programa Top Line so namenjeni vsem, ki od čistilnikov zahtevajo nekaj več. Primerni so za pranje avtomobilov, kombiniranih vozil, manjših dvorišč ter raznih orodij in pripomočkov, pri katerih je za lažje odstranjevanje umazanije potrebna topla voda. Voda se na izhodu grelnika segreje do 90 stopinj Celzija. Tovrstni čistilniki imajo vgrajeno linijsko črpalko, kar omogoča daljše neprekinjeno delovanje. Odlično se obnesejo doma, v obrtnih delavnicah, na manjših kmetijah in podobno.

Čistilniki iz programa Profi Line imajo široko področje uporabe, saj omogočajo nastavitev delovnega tlaka, izhodne temperature in odmerjanje čistila. Zaradi zmogljivega grelnika omogočajo pranje z vročo vodo, saj se voda na izhodu grelnika segreje do 120 stopinj Celzija. Čistilniki iz te skupine imajo vgrajeno linijsko črpalko in keramične bate, kar omogoča daljše neprekinjeno delovanje in daljšo življenjsko dobo. Namenjeni so zahtevnim domačim uporabnikom, uporabnikom v kmetijstvu, prevozništvu in v obrtnih delavnicah.

Čistilniki iz programa Profi Plus Line sodijo med najbolj univerzalne čistilnike z grelnikom za profesionalno rabo. Zasnovani so tako, da jih lahko uporabljamo kot visokotlačne parne čistilnike (za dezinfekcijo), kot toplovodne čistilnike, možen pa je tudi popoln izklop gretja in torej čiščenje samo s hladno vodo pod pritiskom. Voda na izhodu grelnika se segreje do 140 stopinj Celzija, primerni pa so za čiščenje prostorov, kjer se zahtevajo različni režimi delovanja.

Čistilniki iz programa Industrie Line so zasnovani za zahtevno in neprekinjeno delo v najzahtevnejših pogojih. So robustni, kakovostno izdelani, stroški vzdrževanja pa so majhni. So enostavni in uporabniku prijazni, primerni pa so za delo v ročnih avtopralnicah, na gradbiščih, v proizvodnji ter v velikih avtoprevozniških podjetjih. Voda na izhodu grelnika se segreje do 140 stopinj Celzija, kar čistilnikom omogoča obratovanje s paro.

Za občasno uporabo so torej dovolj čistilniki na hladno vodo, torej brez grelnika. Pri pranju raznih orodij in pripomočkov v kmetijstvu, vinogradništvu in podobno pa priporočamo čistilnike z grelnikom, saj z njimi dosežemo bistveno boljše rezultate. Priporočamo sistem »start-stop«, ki omogoča avtomatsko vključevanje čistilnika s pištolo. Druga priporočljiva stvar je tako imenovani sistem »by-pass«, ki ob spuščenem sprožilu razbremeni črpalko, da ta ne ustvarja pritiska vode, medtem ko indukcijski elektromotor normalno deluje. Vsi aparati imajo notranje varovalo, ki ščiti pred različnimi preobremenitvami in drugimi težavami z elektriko, za njihovo delovanje pa je potreben dovolj močan dotok vode. Nepogrešljiva je tudi posoda za tekočino, ki preprečuje nabiranja vodnega kamna, ter čistilo, saj le s pomočjo slednjega lahko dosežemo dobre rezultate čiščenja.

Alenka Toplak