Novi mehanizem nemškega podjetja Bora Lüftungstechnik, ki ga je prvič predstavilo leta 2007 in zanj prejelo nagrado za inovacijo nemške vlade, jamči za svež zrak v kuhinji. Paro in vonjave, nastale med kuhanjem, vsrkava tam, kjer nastajajo – torej na kuhalni plošči. Tradicionalne kuhinjske nape odvajajo izpuhe navzgor, tako da sta kuhar ali kuharica obdana s paro iz loncev, poleg tega se na klasični napi nabirata maščoba in umazanija.

Učinkovito odsesavanje iz neposredne bližine

bora.jpg

Borini kuhinjski ventilatorji pa so vsajeni med kuhališča kuhalne plošče, od koder iz največje bližine zelo učinkovito vsesavajo paro in vonjave. Slednje ne motijo več kuharja, pa tudi zrak v kuhinji je bistveno boljši. Vam gre na živce hrumenje klasične nape? Borine mini nape so izjemno tihe in ob polni moči delovanja dosežejo samo 54 decibelov. Čiščenje je preprosto – maščobne filtre iz nerjavečega jekla operete v pomivalnem stroju, zaprt filtrirni sistem pa preprečuje dvigovanje neprijetnih vonjav iz njih.

Borine nape s svojim sodobnim pristopom in dizajnom ustvarjajo v kuhinji več prepotrebnega prostora. Ker torej ne potrebujete več klasične nape, ki po navadi zavzema kar ves prostor nad kuhalnikom, imate pri postavitvi kuhinjskih elementov mnogo bolj proste roke. Kuhinjski otok s kuhališčem lahko postavite praktično kamor koli in ustvarite danes zelo moderno zasnovo odprte kuhinje, ki se povezuje z jedilnico in dnevnim prostorom. In to brez neprijetnih vonjav!

Za inovacijo tri leta razvoja

bora3.jpg

Ventilator v kuhalni plošči je izumil Willi Bruckbauer, ustanovitelj družbe Raubling, s svojo skupino. Po treh letih razvoja so izdelek prvič predstavili na nemškem pohištvenem sejmu Westfalica 2007 in z njim doživeli takojšen uspeh. Borine izdelke, med katerimi so tudi profesionalna plinska in indukcijska kuhališča ter posebna kuhinjska plošča za japonski žar, je trenutno mogoče kupiti v Nemčiji, Avstriji, Švici, Belgiji, Luksemburgu in na Nizozemskem.