Zdravje otrok je ena prvih skrbi vsakih staršev, zato je v prodajalnah na voljo čedalje več pohištva, barv za zidove in premazov za pod, ki ustrezajo najvišjim ekološkim standardom in ustvarjajo najbolj zdravo okolje za bivanje.

Premažite les

Če se odločite, da boste prenovili otroško sobo, je prva naloga, ki jo je priporočljivo opraviti, da vse lesene površine ponovno premažete z zaščitno barvo ali oljem (najbolje z lanenim ali konopljinim, ker nista strupena). Premažite lesene dele oken, vrata, posteljico (če je lesena), celo lesene igračke, ki bi jih zelo majhni otroci lahko dali v usta.

baby_room00.JPG

Izberite najboljšo preprogo

Ko menjate talne obloge v otroški sobi, upoštevajte naslednji nasvet strokovnjakov: preproga naj bo iz naravnih in ne sintetičnih vlaken. Veliko boljša rešitev je volnena ali bombažna preproga.

Izberite barvo, ki ni strupena in se lahko čisti

Najbolj primerne barve so akrilne, to pa zato, ker niso strupene, hkrati pa so lahke za vzdrževanje: madeže enostavno očistite z vodo. Nasploh so bolj kakovostne od poldisperzijskih, težje tudi porumenijo, poleg tega pa niso niti nič dražje. Izberite popolnoma nesijočo ali nekoliko sijočo različico (po navadi je na voljo veliko nians). Barvo nanesite v dveh ali treh slojih, pred tem pa ne pozabite pripraviti površino stene.

baby_room.JPG

Namestite senčnike

Poiščite zavese iz naravnih materialov: iz bombaža, konoplje, volne in tako naprej. Zavese naj ne bodo preveč prosojne, saj morajo zaustaviti sončne žarke, ki so preveč močni in zato lahko škodujejo otroku.