Razlogov za to je več: predvsem praktičnost, saj se lahko med kuhanjem ali pomivanjem posode pogovarjate z gosti in družino, združen prostor pa tako postane jedro doma. Pri kombiniranju opreme se lahko odločite za ločena stila, čeprav ju morate med sabo povezati vsaj z nekaterimi dekorativnimi detajli.

Vizualna enotnost

Najbolj pomembno je, da povežete posamezne dele prostora: to najlažje dosežete z uporabo istih materialov in barv. Vrsto in barvo lesa kuhinjske omarice uporabite tudi za omaro ali mizico v dnevni sobi. Lahko položite enake talne obloge v obeh prostorih, izberete enako barvo in materiale sten pa tudi drugih dekorativnih podrobnosti.

kitchen_and_living_room_furniture_02.jpg

Harmonijo lahko dosežete tudi tako, da ponavljate predmete; enaka drsna vrata ali okna bodo lepo združila oba dela prostora, prav tako umetniške starine v istem stilu. Po prostoru lahko razporedite več ogledal in steklenih vitrin, s katerimi v prostor vnesete svetlobo in občutek odprtosti.

Prostor ločimo z detajli

Vseeno pa mora med kuhinjo in dnevno sobo še vedno obstajati vizualna ločnica, ki velik prostor razdeli: nenavaden kos pohištva, pobarvan v črno ali kakšno drugačno opazno barvo, bo zadostoval.

living_room_kitchen_combo.JPG

Zelo priročno je, če namestite na rob kuhinje zraven dnevne sobe pomivalno korito, po možnosti lepo okrašenega, kjer boste lahko gostom stregli pijače ali si umili roke. Za še več dodatnega prostora namestite pod pomivalnik in zraven njega še pult in dodatne omarice.

Uporabite rumene odtenke

Kuhinjo odlično popestrijo in posvetlijo odtenki rumene barve: pobarvate lahko del omaric ali položite rumene keramične ploščice na stene nad kuhalnimi površinami ‒ v temnejših kuhinjah s pomanjkljivo naravno razsvetljavo bo prostor postal svetlejši. V dnevni sobi naj bodo rumene okrasne blazine, zavese, luči, stenska oziroma namizna dekoracija.

_1033844.jpg

Pri okraševanju z rumeno barvo v kuhinji morate vedeti, da nekateri elektronski kuhinjski pripomočki hitro pokvarijo celoten videz, na primer ogromen hladilnik iz nerjavečega jekla v srebrni barvi privlači preveč pozornosti in se barvno ne ujema z rumeno. Rešitev za to so tanke lesene obloge, ki jih prekrijete čez vrata hladilnika in so iz istega lesa kot kuhinjske omarice.

Dizajn kuhinje in dnevne sobe je močno odvisen od izbranih barv, zato se morajo vsi vidnejši posamezni elementi barvno ujemati. Če niste ljubitelj rumene, izberite drugo svetlo barvo, recimo belo v barvi šampanjca, okrasto, oranžno ali svetlo modro.

Več primerov združitve kuhinje in dnevne sobe najdete v naši fotogaleriji.