Namestitev detektorjev

Praktičnost dimnih detektorjev je nesporna. Tudi ko spite, namreč varujejo vaš dom in javijo vsak nezaželen ogenj oziroma dim. Vendar je treba z njimi primerno ravnati: namestite jih na strop ali od 10 do 30 centimetrov stran od stropa in se izogibajte postavitvi ob oknih ali blizu prezračevalnih naprav, ki bi lahko preprečili zaznavo dima. Namestite alarm tudi stran od štedilnikov in drugih naprav, ki bi lahko sprožile lažni alarm.

heat_and_smoke_detector_home_safety_instalation_555555555555.jpg

Detektorje dima namestite v požarno najbolj ogrožena območja doma ‒ v kuhinjo in spalnico. Lahko jih montirate v vsako sobo ali le v vsako nadstropje, koliko jih želite imeti, pa je stvar previdnosti vsakega posameznika.

Vrste detektorjev

Večina dimnih detektorjev deluje na dva načina: po načelu optičnega zaznavanja (fotodioda) ali po načelu ionizacije. Optični detektor v odsotnosti dima omogoča, da svetlobni žarek potuje nad fotodiodo v ravni liniji, ko pa dim vstopi v optično komoro, pride do pojava sipanja svetlobe ‒ svetloba se odbija na vse strani in tudi proti fotodiodi, ki to svetlobo zazna in sproži alarm.

_1.jpg

Ionski detektor vsebuje manjše količine radioaktivnega materiala (americij). Sevanje potuje skozi ionizacijsko komoro, zračni prostor med dvema elektrodama, in dovoljuje prehod majhnemu konstantnemu električnemu toku med elektrodama. Ko v komoro zaidejo delci dima, ti absorbirajo delce alfa in tako zmanjšajo prevodnost komore, kar elektronika detektorja zazna kot alarm.

Električni ali baterijski?

Izbirate lahko med dimnimi detektorji na električni pogon ali na baterije. Električni so zvezani z domačim električnim sistemom, zato jih najlažje namestite ob prenovi ali gradnji, imajo pa tudi prostor za rezervne baterije, da lahko delujejo tudi ob izpadu elektrike.

082010_tf_smoke_detector_batteries_baterije.jpg

Večina stanovanjskih detektorjev dima deluje na baterije in so lažji za namestitev, ker ne zahtevajo kablov in žic. Baterijo na takšnem detektorju je potrebno redno pregledovati in zamenjati vsaj enkrat letno, ko začne oddajati signal za izpraznjeno baterijo ali ko ne opravi testiranja. Testiranje izvajajte mesečno s pritiskom na testno tipko.