To sta le dve možni sobi od štiriindvajsetih, ki jih je arhitekt Chang uredil v svojem dvaintrideset kvadratnih metrov velikem stanovanju v hongkonški delavski četrti Sai Wan Ho. Preprosta garsonjera ima toliko sob, ker je njen lastnik namestil premične stene ter zložljive mize in stole. Celo okno ima rumeno steklo, da daje vtis vesele sončne svetlobe.

24_rooms_tucked_into_one_gary_chang_domestic_transformer04.jpg

Nekoč je v stanovanju živelo sedem oseb

V tem stanovanju je šestinštiridesetletni Chang s svojimi starši in tremi mlajšimi sestrami živel, dokler ni dopolnil štirinajst let. Sedemnajstnadstropna stolpnica ima kar tristo sedemdeset stanovanj, svoje pa je družina preuredila tako, da so imeli tri spalnice, kuhinjo, kopalnico in hodnik. V eni spalnici sta spala mati in oče, v drugi hčerke, tretjo pa so presenetljivo (čeprav normalno za Hong Kong) oddali najemnici. Mali Gary je spal na kavču v hodniku.

changsaving_space.jpg

Zdaj uporablja hidravlično posteljo, ki jo je oblikoval sam in jo čez dan pospravi za kavč. Včasih je bil to prisiljen početi, zdaj pa to počne, ker verjame v prilagodljivost in optimalni izkoristek prostora. S tema konceptoma je pričel eksperimentirati že leta 1988, ko se je njegova družina preselila v drugo stanovanje, njemu pa prepustila tega. Prenovil ga je že večkrat, z dvigom njegove plače pa je postajalo tudi čedalje bolj luksuzno. Za eno izmed premičnih sten je tako kabina za prhanje, ki nudi tudi savno, masažo in terapijo z barvami. Ima veliko posteljo, knjižnico in garderobo, nad kadjo pa je še postelja za gosta.

_26175677.JPG

Težave s pomanjkanjem prostora rešuje z inovacijami

Premikanje sten odkrije tudi nekaj tisoč zgoščenk ter prefinjen jedilni pribor in posodo. Najprej jih je pospravljal na police, ki jih je nato zakril z zavesami, toda kmalu je nabral toliko stvari, da je bilo tudi na teh premalo prostora. Pomanjkanje prostora je tudi sicer velika težava prebivalcev Hong Konga, ki večinoma živijo v majhnih in prenatrpanih domovih. V zadnjih desetih letih se je število prebivalcev povečalo za kar pol milijona, podvojilo pa se je tudi število primerov zlorabe družinskih članov. Socialni delavci so prepričani, da je glavni vzrok za tolikšno nasilje ravno pomanjkanje prostora. Chang o tem veliko razmišlja in želi prispevati k rešitvi tega problema.

_26175703.JPG

Če je v njegovem stanovanju vsaj nekaj prostora, pa ni nobene akustične zasebnosti. Vsak gost, ki želi telefonirati, mora to storiti v kabini za prhanje, ki jo zaradi tega imenujejo tudi telefonska govorilnica. Gary Chang prizna, da bi bilo lažje kupiti večje stanovanje, vendar pa kot arhitekt uživa v svojem vsakodnevnem eksperimentu. 

gary_chang6.jpg