Napredne rešitve

Velika struktura z osmimi nadstropji, visoka manj kot 35 metrov,  je zasnovana kot viseč most z betonskim okvirjem, zato konstrukcija prenese 3280 ton obremenitve. Pod kompleksom so urejene travnate in parkovne površine z jezeri, zaradi česar je videti, kot da zgradba plava na vodi. Center je postal priljubljeno zbirališče v njem zaposlenih in drugih prebovalcev devetmilijonskega Shenzena, ki v njegovi okolici preživljajo prosti čas.

horizon.jpg

Vertikalni nebotičnik je sedež nepremičninskega podjetja, vendar so v njem tudi javni programi, kot sta hotel in zdravilišče. Hollova gradbena mojstrovina  sledi ekološkim smernicam, zato ima sistem za zbiranje deževnice in recikliranje uporabljene vode, pa tudi 1400 solarnih plošč, ki zbirajo sončno energijo in dajo 12 odstotkov energije, ki jo potrebuje stavba za nemoteno obratovanje.

Obnovljivi materiali

Kjer je le bilo mogoče, so za gradnjo uporabili obnovljive materiale, ki so v vratih, tleh in pohištvu. Zaradi prijaznega pristopa do okolja je zgradba prejela že nekaj nagrad, med njimi tudi nagrado Ameriškega arhitektnega združenja, ter kot najbolj okolju prijazna stavba na svetu nagrado Good design is good Bussines (Dober dizajn je dober posel, op.p.).

horizont.jpg

Ameriško združenje arhitektov je pojasnilo: "Ta stavba poskakuje z vzpetine na vzpetino in manipulira z okoljem. Stavba se zliva z okolico in ji hkrati pusti dihati. Ponovno so iznašli tip zgradbe, ki je videti, kot da lebdi nad pokrajino."

To je v zadnjem času že druga kompleksna stavba, ki jo je Steven Holl postavil na Kitajskem, trenutno največjem gradbišču na svetu. Leta 2009 je v Pekingu zgradil Linked Hybrid, večnamensko zgradbo s 644 stanovanji, ki jih ogrevajo in hladijo z geotermalnimi viri.

Galerijo čudovitih zgradb arhitehta Holla si oglejte tukaj.