Če ste lastnik psa, hkrati pa živite v skladu z naravo, vseeno obstaja nekaj rešitev.

Spremenite način hranjenja

Psi imajo mesno prehrano, to pa je tudi eden največjih vzrokov, zakaj tako onesnažujejo okolje. Večina pasje hrane ni proizvedena ekološko, poleg tega pa njene vreče in pločevinke prepotujejo veliko kilometrov, preden se znajdejo v vašem domu. Zato ni odveč, če pričnete svojemu kužku obroke pripravljati sami, in sicer iz lokalno proizvedene hrane.

Poskušajte v prehrano psa vključiti več zelenjave, od mesa pa predvsem piščanca; seveda pa pazite tudi, da vključujete vse od beljakovin pa do ogljikovih hidratov, maščob, vitaminov in mineralov. Vaš pes bo veliko bolj zdrav, saj je večina pasje hrane tako in tako izdelane iz mesa slabše kakovosti. Če nimate časa, da bi obroke pripravljali sami, poiščite manjše znamke pasje hrane, ki svoje izdelke proizvajajo čim bližje vas.

bonecomp.jpg

Vestno pobirajte iztrebke

Pasji iztrebki so seveda organski in zato niso tako škodljivi, vendar pa lahko v določenih primerih onesnažijo vodovje. Zato jih raje vedno poberite z vrečko. Poskrbite le, da je razgradljiva.

Kupujte enako preudarno

Tako kot kupujete zase, morate premišljeno kupovati tudi za svojega psa. Sodium lauryl sulfate je denimo čistilno sredstvo, ki je škodljivo za vas, zato naj ga ne vsebuje niti pasji šampon. Ko kupujete igrače ali posteljo, se izogibajte plastičnim in sintetičnim izdelkom. Poiščite bombaž in proizvode iz recikliranih materialov.

Preprečite razmnoževanje

Populacija psov je prevelika, zato svojega domačega ljubljenčka raje sterilizirajte. Že vaš pes obilno onesnažuje okolje; pomislite, koliko onesnaževanja bi povzročila še dodatna kopica mladičkov.

img_0012.jpg

Uporabite varna sredstva proti bolham in klopom

Pozorno si oglejte ponudbo sredstev proti bolham in klopom. Ameriški Svet za obrambo naravnih virov je objavil, da je nevarnost le-teh za otroke kar tisočkrat višja od dovoljene. Na njihovi spletni strani si lahko ogledate seznam bolj varnih sredstev, otroci pa naj torej v vsakem primeru ne bodo v bližini teh kemikalij. Morda lahko pripravite tudi svoje sredstvo. Za osnovo vzemite kastiljsko milo (milo iz olivnega olja) in mu dodajte deset kapljic olja sivke, pet kapljic olja evkaliptusa, pet kapljic olja rožmarina in pet kapljic olja kajeputa.

Spremenite svoje navade

Lahko pa spremenite tudi svoje navade in tako uravnotežite onesnaževanje, ki ga za seboj pusti vaš ljubljenček. Namesto da bi skrbeli za ribico, hrčka ali kanarčka, ki nimajo tako velikega vpliva na okolje, se lahko odrečete svojemu avtomobilu ali postanete vegetarijanec. Za primerjavo: okoljski vpliv zlate ribice je podoben okoljskemu vplivu dveh mobilnih telefonov, okoljski vpliv dveh hrčkov ali štirih kanarčkov pa je podoben okoljskemu vplivu ene televizije. Tudi manjši psi so seveda bolj ekološki od večjih.