Odgovor: Hortenzije nikakor ne marajo preveč izpostavljenih in osončenih rastišč. Najbolje rastejo v rahli senci. Poleg tega je ob dovozu zaradi asfalta ali tlaka vroče in se greda hitreje izsuši. Bolje bo, da uredite gredo na vzhodni strani, kjer bo ravno pravo rastišče zanje: ne prevroče, ne preveč osončeno, ne preveč senčno.

Gredo lahko sestavite na različne načine, če pa želite, da bodo hortenzije prevladovale, je morda bolje, da se odrečete mešani gredi z zimzelenimi rastlinami. Struktura hortenzij je močna in če jo bo spremljalo nekaj zimzelenih rastlin, bodo te pozimi samevale sredi mogočnega šibja, kakršna je pač zimska podoba hortenzij. Zamisel podredite rastlinam, ki bodo prevladovale, in širokopotezno zasnujte gredo z visokimi sortami zadaj in skupinami nižjih v ospredju. Ne pozabite, da se nekatere visoke sorte razrastejo nekaj metrov v višino in zavzamejo veliko prostora.

Tekstura hortenzij je groba. Listi so veliki, veje pa močne. Večinoma cvetijo vso sezono, zato naj bodo spremljevalne rastline manj intenzivnega videza. V ozadju dodajte grm ali dva, ki bosta s finejšo strukturo razrahljala strnjene gmote hortenzij, v ospredje pa posadite trajnice za podrast. Posadite lahko iskrico (Heuchera sp.), hoste (Hosta sp.), kresnice (Astilbe x hybridum), praproti...

Poskrbite za to, da bo barvna shema spremljevalnih rastlin podrejena hortenzijam. Zelo zanimive rezultate boste dosegli, če boste karminaste in motno zelene tone stebel, listov in cvetov hortenzij ponovili še v podrasti, kar je zlasti z izbiro trajnic, ki imajo rdečkaste, modrikaste ali purpurne liste, izredno učinkovito.

Če tudi vi želite svetovanje v naši rubriki, nam pošljite vprašanja s čim bolj izčrpnim opisom in po možnosti merami in fotografijami na naš naslov. V vsaki številki bomo odgovorili na eno izmed vprašanj, ki bo zanimalo čim več bralcev.

Simona Klokočovnik, Maranta