Poznamo veliko mogočih alternativnih virov energije: sončno, vetrno, vodno ter celo geotermalno. Verjetno se vam zdi uporaba takšnih virov energije veliko preveč zapletena, toda to ni vedno res. Preberite si nekaj nasvetov; za začetek pa se potrudite, da uporabljate čim manj energije, saj jo boste potem, tudi ko zberete pogum, morali pridelati toliko manj.

39_janes_home.jpg

Ne razmišljajte preveč

Če se lahko v svojem domu popolnoma zanesete na alternativne vire energije, je to več kot odlično. Če pa vam finančni položaj, dokumentacija, čas ali podnebje tega trenutno ne dovoljujeta, ne bodite prav nič zaskrbljeni, temveč začnite pridelovati manjše količine. Tako lahko denimo oskrbujete samo en prostor v hiši. Če pa je tudi to preveč, kupite solarni napajalnik za prenosni računalnik ali telefon. V tujini lahko kupite celo torbo, ki, medtem ko jo nosite, napaja elektronsko napravo, ki je pospravljena v njej.

voltaic_generator.jpg

Prosite za pomoč

Preden začnete nameščati solarne plošče, vetrnice in črpalke, si vzemite nekaj časa in se pogovorite z lokalnim strokovnjakom, ki vam bo najlažje povedal, kakšna je najboljša rešitev za vas, kako in kam jih namestite, katerim zakonom morate zadostiti in kakšno dokumentacijo morate pridobiti. 

solar_panels_roof_green_alternative_energy_photo.jpg

Načrtujte vnaprej

Če nameravate kupiti nov dom – ali še bolje: ga dejansko sami zgraditi, ste v idealnem položaju. Vnaprej lahko načrtujete, kako hišo postaviti tako, da bo čim bolj energetsko varčna. Poiščete lahko posest, ki je idealna za uporabo vetrne energije, ker ima veliko odprtega prostora, ali za uporabo hidroenergije, ker je v bližini deroča reka. Tudi okna in vrata izberite tako, da bodo omogočala čim manjšo porabo energije. Vedno pa lahko kupite tudi streho z že vgrajenimi fotovoltaičnimi celicami.