Kaj nam lahko svetujete? Stene so trenutno še vlažne in na dan se v izsuševalniku nabere od 5 do 6 litrov vode in jih tako še vedno sušimo, sprašuje bralec J. Nose iz Dobrepolja.

Odgovor: Glede na opisano situacijo predpostavljam, da je problem tudi v hidroizolaciji nad temelji, ki je najverjetneje niti ni. V takem primeru je treba najprej preprečiti dvig kapilarne vlage, urediti drenažo okoli stavbe in izvesti hidroizolacijo zunanjih zasutih sten. Na vertikalno hidroizolacijo zasutega dela stavbe položimo še toplotno izolacijo (NOVOCOKL). Ko bomo prepričani, da smo se rešili vlage v steni (z izsuševanjem), pristopimo k toplotni izolaciji.

Toplotna izolacija se praviloma izvaja na hladni strani stene, kar v vašem primeru ni možno. Pravilna izvedba toplotne izolacije na topli strani zunanjega zidu v vašem primeru bi bila naslednja: od znotraj navzven, mavčno-kartonske plošče − do 15 mm, aluminijska folija – 0,15 mm, NOVOLIT STIROPOR EPS 70 (SGP-15) − 12 cm, zid iz naravnega kamna − 40 cm. Podaljšana apnena malta − 2 cm, silikatni glajen omet − 2 mm.

Toplotna prehodnost take konstrukcije je: U= 0,267 W/m²K. Kondenzirane vodne pare v konstrukciji ni, ker preprečimo prehod vlage z aluminijasto folijo (to je treba dobro namestiti in zatesniti, da vlaga ne uhaja v zid skozi reže), potrebnega pa je še več prezračevanja prostora kot v primeru toplotne izolacije na zunanji (hladni) strani. Če je strop betonska plošča, je treba tudi to toplotno izolirati v pasu širine najmanj 50 cm ob zunanji steni. V zadostni meri morajo biti tudi toplotno izolirana tla. Več vam lahko svetujem po ogledu stavbe.

 Ivan Jozelj, inž. gradb., tehnično-komercialni predstavnik, Novolit, d.o.o.
http://www.novolit.si/slo